Οι συνταξιούχοι έτοιμοι να «εκραγούν»  αλλα να ψηφίζουν 40 χρονιά τους ίδιους ξέρουν!

Έναν νέο γύρο ταλαιπωρίας για εκατομμύρια συνταξιούχους ανοίγει η ανεκδιήγητη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά. Η αλλοπρόσαλλη εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), την οποία παρέθεσε αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες η «δημοκρατία», όχι μόνο δεν δίνει οριστικό τέλος στο πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα προσφυγών.

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η κυβέρνηση να δώσει τα αναδρομικά, και ιδιαίτερα εξαιτίας όσων προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, είναι βέβαιο ότι θα στρέψει και πάλι χιλιάδες συνταξιούχους στα δικαστήρια. Πολιτικά μιλώντας, η κυβέρνηση κατάφερε να ανακοινώσει ότι θα δώσει στους συνταξιούχους 900.000.000 ευρώ και την ίδια στιγμή να τους στρέψει όλους εναντίον της.

Αναλυτικότερα, με την εν λόγω τροπολογία παρερμηνεύονται οι αποφάσεις του ΣτΕ και εξαιρούνται τα ποσά των δώρων και των επικουρικών. Όμως με πλήρη σαφήνεια ορίζεται ότι «με την καταβολή των ως άνω σημαντικών ποσών, η οποία αφορά το σύνολο των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων άδειας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 43887/2016, αποσβέννυνται»! Δηλαδή, από τη μια δεν χορηγούνται τα ποσά των επικουρικών και των δώρων, από την άλλη θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν και αποσβέστηκαν!

Επιπτώσεις Οι συνέπειες από την τροπολογία η οποία αφορά τους συνταξιούχους που δεν προέβηκαν σε αγωγές μπορεί να συνοψιστούν στις εξής:
1.600.000 συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι δέχτηκαν περικοπές μόνο των δώρων και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για ποσά έως 733 ευρώ, σύμφωνα με την τροπολογία δεν θα λάβουν τίποτα, αλλά και οι οφειλές θα αποσβεστούν!
700.000 συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη κάτω των 200 ευρώ, στους οποίους περικόπηκαν μόνο τα δώρα και οι οποίοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για ποσά έως 340 ευρώ, βάσει της τροπολογίας δεν θα λάβουν τίποτα, αλλά και οι οφειλές θα αποσβεστούν!
Περίπου 900.000 με 1.000.000 συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ και επικουρική άνω των 200 ευρώ, οι οποίοι πέραν από τις περικοπές των δώρων είχαν μειώσεις από 50 έως και πάνω από 550 ευρώ (μηνιαίως) για την κύρια και από 2 έως και πάνω από 160 ευρώ για την επικουρική και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ, θα λάβουν μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν στην κύρια σύνταξη. Δεν θα λάβουν τα ποσά που αντιστοιχούν στην επικουρική και στα δώρα. Τους παρακρατούν, δηλαδή, από 1.100 έως και άνω των 3.000 ευρώ!
ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Καταρρέει το τουρκικό τραπεζικό σύστημα
Συνοπτικά, από τα 3,9 δισ. ευρώ που επιδίκασε το ΣτΕ και θα έπρεπε να επιστραφούν σε 2.500.000 συνταξιούχους επιστρέφεται μόνο 1,4 δισ. ευρώ και μόνο σε 900.000 συνταξιούχους!

Αδικήματα
Όπως επισημαίνει στη «δημοκρατία» ο Κώστας Νικολάου, μέλος της διοικούσας επιτροπής ΚΕΠΕΑ / ΓΣΕΕ, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ελέγχεται τουλάχιστον ηθικά, αν όχι και ποινικά, σχετικά με αδικήματα για ζημίες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι από την απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών, αφού:

α) Ο κ. Βρούτσης με παρελκυστικές τακτικές και ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι θα εφάρμοζε τις αποφάσεις του ΣτΕ σε όλους, ανεξάρτητα των αγωγών, απέτρεψε τους συνταξιούχους από προσφυγές, οι οποίοι έχασαν πολύτιμο χρόνο από το δικαίωμα αυτό (παραγραφή). Τη στιγμή, μάλιστα, που οι αγωγές αυτές είχαν και χαμηλό κόστος μόλις των 50 ευρώ!

β) Ακόμα και μετά την απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τα ίδια ψεύδη και με διοχετευμένες πληροφορίες καθησυχάζει τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν σε αγωγές, αφού έτσι και αλλιώς τα ίδια ποσά θα δοθούν σε όλους».

Αναδρομικά των συνταξιούχων με βάση την απόφαση του ΣτΕ
Πίνακες με τα ποσά που δικαιούνται 2.500.000 συνταξιούχοι. Εως 733 ευρώ για τις κύριες συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και από 1.283 ευρώ έως 6.618 για συντάξεις των άνω των 1.000 έως 3.500 ευρώ. Επιπλέον όσων οι συντάξεις (1.250.000 συνταξιούχοι επικουρικής) ήταν κάτω των 200 ευρώ δικαιούνται έως 340 ευρώ και έως 2.418 ευρώ για συντάξεις των 700 ευρώ.

Θεωρείται δεδομένο ότι το φθινόπωρο θα φέρει νέο κύμα αντιδράσεων από τους συνταξιούχους. Όπως έχουν ήδη προαναγγείλει συνταξιουχικοί φορείς, προκειμένου να προασπίσουν τα δικαιώματα τους από την τροπολογία Βρούτση αναμένεται πριν από την καταβολή των αναδρομικών ποσών από την κυβέρνηση να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας επικουρικές συντάξεις και δώρα, ενώ υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο οι συνταξιούχοι να προχωρήσουν και στην κατάθεση αιτήσεων αποποίησης των «κουρεμένων» αναδρομικών, ώστε να εξουδετερώσουν την επίμαχη φράση στην κυβερνητική τροπολογία περί απόσβεσης διεκδικήσεων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications