Οι Χριστιανοί στην Τουρκία φοβούνται μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Πέραν της ιδιαίτερης σημειολογίας την οποία είχε για τους απανταχού χριστιανούς η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν ισοδυναμεί, σύμφωνα με το Politico, με ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα στην ήδη περιθωριοποιημένη μειονότητα των χριστιανών της Τουρκίας, οι οποίοι νιώθουν την απειλή του εντεινόμενου εθνικισμού στη χώρα όπου ζουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση του Τούρκου προέδρου δεν εξέπληξε τους χριστιανούς της Τουρκίας, αφού, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο ιδιοκτήτης της ελληνόφωνης εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης «Απογευματινή» Μηνάς Βασιλειάδης, «το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι κάτι νέο. Το έθεταν συχνά αξιωματούχοι καθώς και δημοσιεύματα εφημερίδων, αλλά στο τέλος πάντα ξεθώριαζε».

Το Politico σημειώνει μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα που εξέφρασε ποικιλοτρόπως τη δυσαρέσκειά της για την κίνηση του Ερντογάν, οι χριστιανοί που βρίσκονται στην Τουρκία τηρούν άκρως επιφυλακτική στάση και ελάχιστοι τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά.

Μάλιστα, παρά τις εκτιμήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου -πριν από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- ότι μια τέτοια κίνηση θα έστρεφε εκατομμύρια χριστιανούς ανά την υφήλιο κατά του Ισλάμ, τα πράγματα φαίνεται ότι γίνονται ανάποδα.

«Οι χριστιανοί στην Τουρκία φοβούνται ότι θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχει διάχυτη μια ισλαμιστική και εθνικιστική ατμόσφαιρα, που φέρνει σε δύσκολη θέση τους χριστιανούς στην Τουρκία.

Φοβούμαι ότι η απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας θα προκαλέσει εντάσεις, αν και σήμερα τα πράγματα δεν είναι δυσκολότερα απ’ ό,τι πριν από έναν αιώνα» σχολίασε σχετικά ο αρχισυντάκτης της αρμενικής εφημερίδας «Agos» της Κωνσταντινούπολης Γιετβάρτ Ντανζικιάν.

Και όπως υπογραμμίζει η απόφαση για την Αγία Σοφία, ήταν το τελευταίο «βήμα εθνικισμού» της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας.

«Όλες οι χριστιανικές μειονότητες και οι κοσμικοί Τούρκοι είναι απογοητευμένοι και φοβούνται. Κάποιοι νέοι χριστιανοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να πάνε σε χώρες της Δύσης» προσθέτει.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications