Λέκκας: Αυτές είναι οι αιτίες για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια

Τις αιτίες που οδήγησαν στις πλημμύρες με τους οκτώ νεκρούς στην Εύβοια εξήγησε ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Τα αίτια που οδήγησαν στις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια εξήγησε ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΣΥΡΙΖΟΕΡΤ1 «Από τις έξι», ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η «φύση εκδικείται όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει αλόγιστα».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι κύριοι λόγοι για την τραγωδία με τους οκτώ νεκρούς στην Εύβοια είναι:
Οι αυθαίρετοι οικισμοί στην εκβολή ποταμού, νομιμοποιημένοι στο πέρασμα του χρόνου από την πολιτεία.
Τα καμένα δάση και περιοχές που αδυνατούσαν να εμποδίσουν τα νερά.
Το μέγεθος της έντασης του ίδιου του καιρικού φαινομένου.
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, κατά 1,5 μέτρο υψηλότερα από το 2009 έφτασε η στάθμη των νερών του ποταμού Λίλαντα στην Εύβοια
αποκαλύπτοντας έτσι και τη σφοδρότητα του φαινομένου. Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε ενδεχομένως και τα 350 χιλιοστά σε σύγκριση με τα 150 της προηγούμενης πλημμύρας.

«Εκεί πάντα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς στις εκβολές του ποταμού έχει δημιουργηθεί οικιστική περιοχή. Είναι αυθαίρετες κατασκευές που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν και θα δημιουργούν πάντα πρόβλημα στην περιοχή» σχολίασε ο κ.Λέκκας.
Δείτε το βίντεο με όσα δήλωσε ο καθηγητής Λέκκας:

Εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε αναφορικά με τη φονική κακοκαιρία στην Εύβοια Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, διέταξε τη διενέργεια διπλής έρευνας, σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Χαλκίδας θα διενεργήσει έρευνα σε κακουργηματικό βαθμό για το αδίκημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή», ενώ η πταισματοδίκης της περιοχής θα διερευνήσει το εάν προκύπτουν τυχόν ευθύνες από παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση, θα οριστεί ειδικός πραγματογνώμονας ο οποίος θα διερευνήσεις τυχόν παθογένειες.

Στις πληγείσες περιοχές θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, αντιεισαγγελέας ο οποίος θα κάνει αυτοψία.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications