Κρυστάλλινο στιλέτο ηλικίας 5.000 ετών βρέθηκε σε τάφο στην Ισπανία

Το απίστευτο εύρημα ανακαλύφθηκε στον θολωτό τάφο του Montelirio, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ισπανία. Δεν είναι η πρώτη, ούτε και η τελευταία φορά, που αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν κάτι που οι προϊστορικοί πολιτισμοί έχουν αφήσει πίσω τους. Τα περισσότερα ευρήματα είναι κατασκευασμένα από πέτρα, αλλά στην Ισπανία οι ερευνητές έχουν βρει απίστευτα όπλα κατασκευασμένα από κρύσταλλο!

Πολλά από αυτά χρονολογούνται τουλάχιστον από το 3000 π.Χ και συμπεριλαμβανομένου ενός κρυστάλλινου στιλέτου που μάλλον θα είχε μια απίστευτη χαρακτική ιδιότητα.

Το απίστευτο εύρημα ανακαλύφθηκε στον θολωτό τάφο του Montelirio, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ισπανία. Η τεράστια τοποθεσία ανασκάφηκε για τρία χρόνια μεταξύ 2007 και 2010 και πέντε χρόνια αργότερα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης και το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας, δημοσίευσαν τη μελέτης τους. Εκτός από το στιλέτο, βρήκαν 25 αιχμές βέλους και πυρήνες για την κατασκευή των όπλων.Για να κατανοήσουμε τι σκοπό είχαν αυτά τα ειδικά όπλα, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε το πλαίσιο στο οποίο βρέθηκαν.

Τι ακριβώς βρήκαν οι ερευνητές στον θολωτό τάφο;
Τα απομεινάρια τουλάχιστον 25 ατόμων βρέθηκαν στο τάφο και προηγούμενη ανάλυση έδειξε ότι τουλάχιστον ένα αρσενικό και πολλά θηλυκά πέθαναν από κατάποση δηλητηρίου. Τα ερείπια των γυναικών βρίσκονταν σε έναν θάλαμο δίπλα στα οστά κάποιου που πιθανότατα ήταν ο αρχηγός.

Οι τάφοι περιείχαν επίσης πολλά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων «καλυμμάτων ή ρούχων από δεκάδες χιλιάδες διάτρητες χάντρες και διακοσμημένα με χάντρες από κεχριμπάρι», καθώς και θραύσματα από χρυσές λεπίδες. Τα κρυστάλλινα βέλη βρέθηκαν μαζί, οπότε οι ερευνητές θεώρησαν ότι ήταν τελετουργική προσφορά.

Και το στιλέτο; Βρέθηκε μόνο του σε ξεχωριστό θάλαμο, «σε συνδυασμό με ελεφαντόδοντο και θήκη». Είχε μήκος περίπου 21 εκ. και ήταν παρόμοιο με άλλα μαχαίρια εκείνης της περιόδου.

Η σημασία των κρυστάλλινων όπλων
Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν ορυχεία κρυστάλλων κοντά, τα υλικά για αυτά τα αντικείμενα θα προέρχονταν από μακριά. Αυτό συμβάλλει στην ιδέα ότι προορίζονταν για λίγους ελίτ που θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη συλλογή τέτοιων υλικών και τη διαμόρφωσή τους σε όπλα. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι κανένα από τα όπλα δεν αποδόθηκε σε ένα άτομο, αλλά φαίνεται πως προορίζονταν για συλλογική χρήση.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications