Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης τα (ξανα)βάζει με την Εθνική Ένωση Όπλων των ΗΠΑ,

Αγωγή κατά της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) και κατά του επικεφαλής της, Γουέιν ΛαΠιέρ, υπέβαλε η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ζητώντας τη διάλυση του πασίγνωστου, όσο και πανίσχυρου λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ!

Η γενική εισαγγελέας, Λετίσια Τζέιμς, κατηγορεί την NRA ότι ηγετικά στελέχη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης χρησιμοποίησαν εκατομμύρια δολάρια για προσωπική τους χρήση αλλά και για να εξαγοράσουν τη σιωπή και την αφοσίωση πρώην εργαζομένων.

Όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας, η Πολιτεία κατηγορεί τους ηγέτες της NRA ότι πλήρωναν με πόρους της οργάνωσης τις οικογενειακές διακοπές τους στις Μπαχάμες, ταξίδια με ιδιωτικά τζετ, αλλά και πανάκριβα γεύματα, συμβάλλοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο στη μείωση κατά 64 εκατομμύρια δολάρια του ισολογισμού της, σε διάστημα τριών ετών, μετατρέποντας το πλεόνασμα που παρουσίαζαν τα οικονομικά της σε έλλειμμα.

Στην ανακοίνωσή της, η Τζέιμς σημειώνει ότι οι ηγέτες του λόμπι «χρησιμοποίησαν πολλά εκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα της NRA για προσωπική τους χρήση», παραβιάζοντας όχι μόνο την πολιτειακή και την ομοσπονδιακή νομοθεσία, αλλά και τον δικό της εσωτερικό κανονισμό.

«Η επιρροή της NRA είναι τέτοια που η οργάνωση δεν ελέγχθηκε επί δεκαετίες, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη της έβαζαν εκατομμύρια δολάρια στις τσέπες τους», είπε η Τζέιμς. «Η NRA βρίθει από απάτες και καταχρήσεις και για αυτό επιδιώκουμε σήμερα να την διαλύσουμε, επειδή καμία οργάνωση δεν είναι υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε.

Με την αγωγή αυτή, η Τζέιμς, που ανήκει στους Δημοκρατικούς, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη οργάνωση υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, η οποία συνήθως ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η ίδια, πάντως, αρνήθηκε ότι το κίνητρο για την αγωγή της ήταν η στήριξη που προσφέρει η NRA στον Τραμπ.

H NRA, που προασπίζεται το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή και θέλει να προάγει την ασφαλή χρήση των όπλων, αλλά και να προωθήσει νόμους με τους οποίους θα καταστεί ευκολότερη η αγορά όπλων και πυρομαχικών, υπόκειται στη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, επειδή έχει καταγραφεί στην Πολιτεία αυτή ως μη κερδοσκοπική οργάνωση. Η έδρα της, ωστόσο, βρίσκεται στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Ουάσινγκτον.

Έχουν συγκρουστεί και στο παρελθόν
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης και η NRA έχουν συγκρουστεί και στο παρελθόν, με τη δεύτερη να μηνύει πρόσφατα την πρώτη, επειδή έκλεισε τα καταστήματα που πωλούν όπλα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Στην εν λόγω αγωγή κατονομάζονται τέσσερα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του Γουέιν ΛαΠιέρ, του εκτελεστικού αντιπροέδρου της που είναι επικεφαλής της NRA εδώ και δεκαετίες. Οι υπόλοιποι είναι ο πρώην Ταμίας Γουίλσον Φίλιπς, ο πρώην προσωπάρχης και εκτελεστικός διευθυντής γενικών επιχειρήσεων Τζόσουα Πάουελ και ο γραμματέας και γενικός σύμβουλος Τζον Φρέιζερ.

Εκτός από τη διάλυση της οργάνωσης που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1871(!), η Τζέιμς ζητά, επίσης, να ανακτηθούν εκατομμύρια δολάρια και να απαγορευτεί στα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της να υπηρετούν στο διοικητικό συμβούλιο άλλων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications