Ο πρώην ΥΕΘΑ Αποστολάκης για την παρ’ολίγον εμπλοκή της Ελλάδας στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία (video)

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, μίλησε στο Mega και αποκάλυψε αρκετά από τα παρασκήνια της 15ης Ιουλίου 2016 και τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα την ίδια στιγμή στις επαφές της με την Τουρκία.

«Είχαμε την πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα από το μεσημέρι. Ότι έγινε μία συνάντηση του Ακάρ με τον διευθυντή της ΕΥΠ που του είπε ότι ακούγεται αυτό. Φώναξε τους αρχηγούς, τους είπε για το ενδεχόμενο, και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα. Το βράδυ που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα. Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Ερντογάν, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Ο πρώην ΥΕΘΑ και Ναύαρχος ε.α. δεν αποκάλυψε αν η χώρα μας ήταν έτοιμη, αν χρειαζόταν, να στείλει ελικόπτερο στην Τουρκία για να παραλάβει τον Ερντογάν: «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε διαρροές, να προσπαθούν να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις. Εκείνο το βράδυ είχαμε μια καλή κινητοποίηση. Ο στόλος ήταν όλος έξω. Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει και από το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση».

Σε ερώτηση για το αν ο Ερντογάν γνώριζε εκείνο το βράδυ ότι η Ελλάδα μπορούσε να τον διασώσει αν χρειαζόταν, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι «όχι δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω. Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας αν χρειαζόταν κάτι να γίνει. Νομίζω ότι τηρήσαμε μια πολύ καλή στάση στην υπόθεση».

Ο κ.Αποστολάκης με αφορμή το ότι η τουρκική πρεσβεία ζήτησε από την Ελλάδα την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που εκείνο το βράδυ διέφυγαν στη χώρα μας, αποκάλυψε: «Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους 8 έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά. Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε».

Δείτε τις δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη:

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications