Έρευνα: Το 75% φοβάται μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων-Φτώχεια, ανεργία στα ύψη

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η οικονομία και η κοινωνία και πρώτα απ’ όλα ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν σαρώνονται στην κυριολεξία από την κρίση και τις περιορισμένες, λόγω του ευρώ, δαπάνες για την αντιμετώπισή της από μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ολιγαρχίας και από μια Ε.Ε που δεν επιδεικνύει την παραμικρή αλληλεγγύη στις περισσότερο δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η φτώχεια, η ζητιανιά και η εξαθλίωση δίνουν και παίρνουν και όλα δείχνουν ότι θα πάρουν εφιαλτικές διαστάσεις από το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Οι δημοσκοπήσεις, συνήθως βαθιά υπέρ του συστήματος, έχουν αρχίσει και αυτές ακόμα να εμφανίζουν σημαντικά ευρήματα ενάντια στην κυβέρνηση και να εκφράζουν, έστω σε μικρό βαθμό, τη μεγάλη κοινωνική δυσφορία, όταν αναφέρονται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυξημένη ανησυχία για τα οικονομικά προβλήματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το μαζικό λουκέτο για τις επιχειρήσεις, μέσα σε μια επιδεινούμενη ύφεση, εκφράζουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι πολίτες, όπως προκύπτει από τη τελευταία έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποίησε η εταιρεία PULSE κατά τα χρονικό διάστημα 2-6 Ιουλίου.

Μάλιστα, οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζουν φόβους ότι η κρίση και οι κυβερνητικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη νέων δημοσιονομιών μέτρων λιτότητας, τα οποία πολλοί αναλυτές τα εντοπίζουν ιδιαίτερα σε βάρος των εργαζομένων του Δημοσίου και των συνταξιούχων.

Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι χρειάζονται πρόσθετα γενναία μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, θεωρώντας ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν , ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ένα μικρό μέρος των πολιτών θα μπορέσει να κάνει, έστω, ολιγοήμερες διακοπές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

Πρώτον: Έντονοι είναι οι φόβοι για τα σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης με το 75% των ερωτηθέντων πολιτών να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμα και τη μαζική διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, με συνέπεια πιο εφιαλτική ανεργία, 13% μέτρια και μόλις 7% λίγο έως ελάχιστα.

Δεύτερον: Στη ερώτηση αν οι επιπτώσεις της κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα (νέα λιτότητα, περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λ.π), το 56% φοβάται πολύ έως αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο έως καθόλου.

Τρίτον: Το 74%, επίσης, των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χρειάζονται πρόσθετα και νέα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα κουπόνια (vouchers) για δωρεάν διακοπές σε περισσότερους Έλληνες. Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων κρίνει έως μέτρια το 12% και ότι δεν χρειάζεται δηλώνει το 9%.

Στην ουσία η έρευνα αυτή, χωρίς να το δηλώνει, παραπέμπει στην ανάγκη μιας εναλλακτικής πορείας της χώρας, εκτός ευρωζώνης και σε τροχιά αποδέσμευσης από την Ε.Ε για την ανεύρεση, μέσω μιας εθνικής νομισματικής πολιτικής, οικονομικών πόρων και κεφαλαίων για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας στη βάση προοδευτικών προσανατολισμών, τόνωσης της παραγωγικότητάς της και προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications