Περισσότερα «σκουπίδια»: Εκτίναξη τζίρου των συσκευασμένων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Τι μπορεί να σημαίνει η εκτίναξη τζίρου των συσκευασμένων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ; Απλά τα πράγματα: Περισσότερα σκουπίδια!

Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ οι πωλήσεις στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, επίδοση που μεταφράζεται σε αύξηση 12,6% στα έσοδα των αλυσίδων, που συνοδεύτηκε από «κατά τόπους» ανατιμήσεις και μικρή επιβράδυνση του ρυθμού των προσφορών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, στο πρώτο πεντάμηνο ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε σε 3,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,47 δισ. αφορούν κωδικούς σταθερού barcode και τα υπόλοιπα 781 εκατ. ευρώ σε επί ζυγίω προϊόντα.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή αφορά την πρώτη κατηγορία σταθερού barcode, η οποία εμφάνισε και τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης, στο 13,5% σε αξία και 13% σε όγκο. «Πρωταθλητές» του πενταμήνου αναδεικνύονται τα προϊόντα οικιακής φροντίδας, η αξία των οποίων στο εξεταζόμενο διάστημα ενδυναμώθηκε κατά 21,2%. Διψήφιο ωστόσο είναι και το ποσοστό της αύξησης στα έσοδα των τροφίμων, που αποτελούν το 80% περίπου του συνολικού τζίρου, το οποίο διαμορφώθηκε σε 11,8%.

Υποκριτική περιβαλλοντική πολιτική Όλο αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε περισσότερα σκουπίδια, στα οποία μάλιστα το πλαστικό καταλαμβάνει και τη μεγαλύτερη θέση. Είναι όλα αυτά τα σκουπίδια που θα μας χρεώνουν με το κιλό, που κάποια από αυτά ανακυκλώνονται για να παραχθούν καρκινογόνα προϊόντα (κάθε φορά που ανακυκλώνεται το πλαστικό γίνεται και πιο τοξικό) και αντί οι κυβερνήσεις να πιέσουν τις εταιρείες και τα μάρκετ για πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες και περισσότερους εργαζόμενους που θα ζυγίζουν προϊόντα στα ψυγεία, “σπρώχνεται” η συσκευασία για περισσότερα κέρδη των μεγάλων μάρκετ.

Και εκτός από το περιβαλλοντικό κόστος, τη μείωση θέσεων εργασίας, σε ό,τι αφορά τα συσκευασμένα τρόφιμα έχουμε να κάνουμε και με σοβαρά θέματα ασφάλειας υγείας, όταν τα τρόφιμα είναι μέσα στις πλαστικές συσκευασίες και με πρόσθεση συντηρητικών που δεν υπάρχει στο “χύμα”.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications