Πάπας Φραγκίσκος για Αγία Σοφία: Νιώθω πολύ πόνο

«Είμαι πολύ πονεμένος» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης ομιλίας του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Σε σύντομη αναφορά του με την ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

Η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρ' όλο που σχεδόν όλοι οι παρατηρητές προέβλεπαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν θα γίνει για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι, το απόγευμα της Παρασκευής το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο.

Λίγη ώρα αργότερα ο Τούρκος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στο ζήτημα κάνοντας λόγο για εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας και καλώντας όλους να σεβαστούν την απόφαση.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications