Οι «ληγμένες» σαλάτες τον καταδίκασαν, αλλά ο νέος ποινικός κώδικας τον έριξε στα… μαλακά

Την αλλαγή της εις βάρους του καταδικαστικής απόφασης για πέντε μήνες φυλάκιση εξασφάλισε υπεύθυνος εταιρείας τροφίμων, ο οποίος είχε διαθέσει 12 συσκευασίες έτοιμης σαλάτας του Καίσαρα, ακατάλληλες προς βρώση.

Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτή την αναίρεση του κατηγορουμένου, με την υπόθεση να επιστρέφει για νέα κρίση στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Αθηνών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυτεπαγγέλτως οι ευμενέστερες διατάξεις που έχουν τεθεί σε ισχύ μετά την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα.

Σε βάρος του υπεύθυνου της εταιρείας είχε επιβληθεί φυλάκιση 5 μηνών με τριετή αναστολή, επειδή οι συσκευασίες έτοιμης σαλάτας του Καίσαρα που διέθεσε στην αγορά διαπιστώθηκε πως περιείχαν τρόφιμο ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ είχε παρέλθει και το όριο συντήρησης και διάθεσής του προϊόντος για κατανάλωση.

Ωστόσο, οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτή την αίτηση αναίρεσης, επισημαίνοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση, ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 19 του νόμου 4177/2013 που αφορά τους «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών», βάσει του οποίου καταδικάστηκε ο υπεύθυνος, προβλέπει ότι «όποιος παράγει, διακινεί ή διαθέτει τρόφιμα μη ασφαλή ή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή νοθεύει τρόφιμα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών».

Πλέον, με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα (νόμος 4619/2019), στην προβλεπόμενη σχετική διάταξη, εκεί που προέβλεπε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, προστίθεται ως εναλλακτική η χρηματική ποινή.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications