Ιταλία: Μεγάλη έκρηξη από το ηφαίστειο Στρόμπολι

Τα ξημερώματα της Κυριακής 19 Ιουλίου δύο σχετικά μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν στο ηφαίστειο Στρόμπολι στην Νότιο Ιταλία. Μερικές πύρινες γλώσσες εμφανίστηκαν σε μια βουνοπλαγιά του ηφαιστείου κι ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης υψώθηκε στον ουρανό για μερικά χιλιόμετρα, κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ενώ σημειώθηκαν σεισμοί μικρής έντασης.

Το νησί στο οποίο βρίσκεται το ηφαίστειο είναι κατοικημένο και αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο της περιοχής. Παρόλα αυτά, δεν ανακοινώθηκε καμία υλική ζημιά και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Σε αποκλειστική δήλωση στην ΕΡΤ και στον Κρίστιαν Μαυρή, η γνωστή Ιταλίδα ηφαιστειολόγος-πετρολόγος Chiara Maria Petrone του Natural History Museum του Λονδίνου έδωσε μερικές απαντήσεις για το φαινόμενο αυτό. «Το γνωστό ηφαίστειο παρακολουθείται από κοντά από τους επιστήμονες του Εθνικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Ιταλίας αλλά και από το Δίκτυο Σεισμικής Παρακολούθησης του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας εδώ και πολλά χρόνια και έτσι οι εκρήξεις καταγράφονται αμέσως».

Περιγράφοντας το σημερινό γεωλογικό γεγονός, η Petrone σχολίασε πως “σήμερα το πρωί έγινε μία μεγάλη έκρηξη στις 3 π.μ. και ακολούθησε μία στις 6 π.μ. Σε σχέση με τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2019, ήταν μικρότερης έντασης, αλλά γενικότερα πιό δυνατής από τις συνηθισμένες εκρήξεις (τύπου Στρόμπολι).”

Η ηφαιστειολόγος υπογραμμίζει πως “το ενδιαφέρον είναι πως τελευταία αυτές οι εκρήξεις είναι πιό συχνές από ότι μας έχει συνηθίσει αυτό το ηφαίστειο. Αυτή η νέα συχνότητα, μαζί με την απουσία προειδοποιητικών στοιχείων, μας δείχνουν πως η συμπεριφορά του ηφαιστείου αλλάζει.”

Η ομάδα της Petrone μελετά αυτά τα φαινόμενα από πετρολογικής και ορυκτολογικής άποψης. «Η έρευνά μας έδωσε στοιχεία για τους χρόνους άφιξης του μάγματος στον θάλαμο του ηφαιστείου, τα οποία αποδεικνύουν πως το σύστημα άλλαξε και υπάρχει μεγαλύτερη τάση για πιό συχνές και τέτοιου είδους εκρηκτικές δραστηριότητες», δήλωσε η Chiara Maria Petrone.

Οι εκρήξεις συνήθως είναι βίαιες και μπορούν να φανούν μοιραίες. Στις 3 Ιουλίου του 2019 το ηφαίστειο εξερράγη και οι πέτρες που εκτοξεύθηκαν χτύπησαν θανάσιμα έναν άνδρα 35 ετών.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications