Η Άγκυρα ανακοίνωσε τις περιοχές σε Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο & Κάσο που θα γίνουν οι γεωτρήσεις

Τα τεμαχισμένα οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, στα οποία η Τουρκία θέλει να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις παρουσίασε –επισήμως- για πρώτη φορά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Οι περιοχές αυτές αφορούν τις τουρκικές γεωτρήσεις και δεν βρίσκονται νότια της Κρήτης, αλλά στο ανατολικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε χάρτη που παρουσίασε κατά τη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT, έδειξε τις 7 περιοχές για τις οποίες την προηγούμενη εβδομάδα τα Τουρκικά Πετρέλαια υπέβαλαν αίτηση για άδεια έρευνας και γεώτρησης.

«Στο πλαίσιο του μνημονίου με τη Λιβύη αυτές οι 7 περιοχές, που βλέπετε εδώ με το ροζ, μία είναι πιο μικρή, είναι αυτές που ορίσαμε και για τις οποίες τα Τουρκικά Πετρέλαια ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα άδειες για έρευνα και εξόρυξη από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων», εξήγησε ο Φατίχ Ντονμέζ, παρουσιάζοντας το χάρτη με τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις που «ακουμπούν» τα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέπτυξε το πρόγραμμα των ερευνών στις επίμαχες 7 περιοχές ανατολικά των ελληνικών νησιών, κάνοντας λόγο για μία περίοδο 3-4 μηνών.

«Υπάρχει μία νομική διαδικασία 3 μηνών για την παροχή της άδειας και την ανακοίνωσή της. Κι έπειτα, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη αίτηση (για άδεια), τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους σε αυτή εδώ την περιοχή.

Ίσως χρειαστεί κι ένας μήνας ακόμη για να γίνει μία αξιολόγηση και μετά –πιθανολογώ ότι- οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 3-4 μήνες. Έπειτα θα αναλύσουμε τα στοιχεία που θα συλλέξουμε και στο τέλος θα καθορίσουμε την περιοχή (της γεώτρησης)», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές περιλαμβάνονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι η Τουρκία εμπλέκεται με την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στη Λιβύη εδώ και περίπου 20 χρόνια. Μόνο το 2011, λόγω του εμφυλίου πολέμου αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητες, ωστόσο τα Τουρκικά Πετρέλαια –όπως υποστήριξε- έχουν καταστεί ένας ισχυρός παίκτης στην περιοχή στον τομέα των ερευνών και των γεωτρήσεων.

Ο Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε επίσης ότι πριν από τον κορονοϊό η Τουρκία είχε συμφωνήσει στη διενέργεια κοινής προγραμματισμένης δραστηριότητας με την Αλγερία –την οποία δεν αναφέρει- στην ανατ. Μεσόγειο και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο συνεχίζει τη γεώτρησή του στο τεμάχιο Σελτσούκος-1, δυτικά της Κύπρου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications