Πολεμικό Ναυτικό: Ενισχύεται με 7 κορβέτες «Θεμιστοκλής» και 4 φρεγάτες  made in israel

Ο «Θεμιστοκλής» θωρακίζει το Πολεμικό Ναυτικό-7 κορβέτες και 4 φρεγάτες θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια σε ελληνικά ναυπηγεία.Το Πολεμικό Ναυτικό αντεπιτίθεται έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια εξοπλιστικής απραξίας. Το 2000 ήταν η τελευταία φορά που παρήγγειλε 4 υποβρύχια και 7 πυραυλακάτους (ΤΠΚ), ενώ έχουν περάσει 31 χρόνια από την τελευταία φορά που έγινε παραγγελία φρεγάτας.

Η δεκαετής οικονομική κρίση ακύρωσε πολλά προγράμματα, τη στιγμή που η Τουρκία αποδύθηκε σε εκσυγχρονισμό του στόλου της με φρενήρεις ρυθμούς. Τα υπέργηρα πλοία, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, καθιστώντας την ανανέωση του Στόλου επείγουσα ανάγκη.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο οποίος συνοδεύτηκε -μεταξύ άλλων- και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας έφερε την υπογραφή συμφωνίας για τη ναυπήγηση ισραηλινής σχεδίασης κορβέτας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της καθεστωτικής Realnews (αν δεν ξέρουν αυτοί ποιοι θα ξέρουν?), πρόκειται για την κορβέτα «Θεμιστοκλής», που θα ναυπηγηθεί από την ΟΝΕΧ Shipyards στα ναυπηγεία Σύρου, σε συνεργασία με τα ισραηλινά ναυπηγεία της Χάιφα.

Είναι ισραηλινής σχεδίασης βασιζόμενη στο πλοίο SA’AR 72, μήκους 72 μέτρων, εκτοπίσματος 800 με 900 τόνων (ανάλογα τη διαμόρφωση) και ντεκ προσνήωσης ελικοπτέρου.Οι υπεύθυνοι της ΟΝΕΧ για το project δηλώνουν έτοιμοι να ρίχνουν κάθε 250 ημέρες και ένα πλοίο στο νερό, το οποίο θα μπορεί να παραδοθεί με τον εξοπλισμό του σε περίπου 350 ήμερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», στο Ισραήλ δόθηκαν τα χέρια μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για τη ναυπήγηση 7 κορβετών, με το Πολεμικό Ναυτικό να αναλαμβάνει στο εξής τις συζητήσεις για την τελική διαμόρφωση των πλοίων. Το πλοίο θα έχει εμβέλεια 5.000 ναυτικών μιλιών και 21 ημέρες αυτονομία, ενώ αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων. Κινείται με πλήρωμα 45 ατόμων και θα μπορεί να μεταφέρει 20 στελέχη των ειδικών δυνάμεων.

Η ναυπήγηση της ελληνικής κορβέτας σε συνεργασία με το Ισραήλ «τρέχει» με τις ευλογίες των ΗΠΑ, με τον ίδιο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, να στηρίζει την από κοινού προσπάθεια στα ναυπηγεία της Σύρου. Ο Τζ. Πάιατ, άλλωστε, είχε δώσει το «παρών» στα εγκαίνια των ναυπηγείων, που αναγεννήθηκαν με αμερικανικά κεφάλαια.

Όμως οι Αμερικανοί έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον και για το θέμα της ναυπήγησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», στο Πολεμικό Ναυτικό έφτασε πρόταση για την προμήθεια συνολικά 4 φρεγατών κλάσης MMSC, εκ των οποίων η μία θα ναυπηγηθεί στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες 3 στην Ελλάδα, σε ελληνικό ναυπηγείο, από ελληνικά χέρια. Η πρώτη φρεγάτα θα ναυπηγηθεί στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, εκεί όπου υπάρχει η εμπειρία ναυπήγησης πλοίων του συγκεκριμένου τύπου. Μάλιστα, εκεί θα μεταβεί και κλιμάκιο Ελλήνων για να εκπαιδευτεί.

Πηγές επισημαίνουν ότι, εάν «τρέξουν» οι διαδικασίες της συμφωνίας με τους Αμερικανούς, η πρώτη φρεγάτα MMSC είναι πολύ πιθανό να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το 2022.

Αναβάθμιση των ΜΕΚΟ
Ταυτόχρονα, έχει γίνει πρόταση-πακέτο και για το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Ήδη έχουν προϋπολογιστεί 168 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την αμερικανική πλευρά να προχωρά σε γενναία πρόταση, η οποία δυνητικά μπορεί να καλύψει όχι μόνο το επιπλέον ποσό, αλλά και όλο το κόστος ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications