Σε απολογία καλεί η Μητρόπολη τον Κρητικό Ιερέα για τις βλάσφημες απόψεις του για τη Θεία Κοινωνία

Σε απολογία καλεί η μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας τον κληρικο της Χαράλαμπο Κοπανάκη για όσα εξέφρασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Ο μητροπολίτης Μακάριος κάλεσε τον ιερέα Χαράλαμπο Κοπανάκη εγγράφως να απολογηθεί για τα λεγόμενά του θέτοντάς του το ερώτημα αν όντως έχει γράψει ο ίδιος το επίμαχο κείμενο και αν προτίθεται να το διαψεύσει.

Σε μακροσκελές κείμενο που δημοσίευσε στις 19 Μαΐου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ιερέας αποκάλεσε τη Θεία Μετάληψη «μετάληψη του Αρτου και του Οίνου» ενώ τόνισε ότι «Το επιχείρημα των πιστών, ότι μέσω της Θείας Κοινωνίας δεν μεταδίδονται ασθένειες μάλλον είναι υβριστικό»

«Ασφαλώς και δεν πρόκειται να το διαψεύσω» λέει στην «Εφ.Συν.» ο π. Χαράλαμπος που έχει ήδη ετοιμάσει νέο γραπτό κείμενο για την υποστήριξη των θέσεών του, ενώ όπως αναφέρει θέτει τον εαυτό του στην κρίση του μητροπολίτη και των πιστών της ενορίας του.

«Από διάφορους κύκλους ο δεσπότης μας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για την καρατόμησή μου φτάνοντας να απειλούν ακόμα και τον ίδιο. Είναι άνθρωποι εξαιρετικά φανατισμένοι. Οι λεγόμενοι “ομολογητές” αποτελούν πληγή για την Εκκλησία. Πανελλαδικά συνασπίζονται με πρωτεργάτες τους ανθρώπους που βρίσκονταν γύρω από τον πρώην αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και καταφέρονται με μένος εναντίον όσων εκφέρουν μία έστω διαφορετική άποψη».

«Με πήρε τις προάλλες μια κυρία η οποία με έβριζε, με αποκαλούσε δαίμονα και έβγαζε άναρθρες κραυγές. Τη ρώτησα τι νομίζει ότι κάνει και μου απάντησε “ομολογώ τον Χριστό”. Αναρωτιέμαι τι πήγε τόσο λάθος μέσα στην Εκκλησία. Οι άνθρωποι αναζητούν βεβαιότητες για να γραπωθούν από αυτές και δυστυχώς η Εκκλησία προσφέρει πλήθος τέτοιων βεβαιοτήτων.

»Οι βεβαιότητες όμως μπλοκάρουν τη δυνατότητά σου να βλέπεις και να διερωτάσαι αν εξελίσσεσαι και αν προχωράς πραγματικά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο ιερέας που σύμφωνα με την Ιουδαίο-αριστερή σελίδα «Εφ.Συν.» είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο χωριό του, τον Σοκαρά, στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, απ’ όπου κατάγεται και λειτουργεί επί 24 χρόνια, ενώ για ένα διάσημα υπηρέτησε και στα γραφεία της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας που εδρεύει στις Μοίρες Ηρακλείου.

Εντωμεταξύ την στήριξή τους στον ιερέα του Σοκαρά Ηρακλείου, Χαράλαμπο Κοπανάκη, εκφράζουν με επιστολή τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Στο κείμενο που προσυπογράφουν φορείς της περιοχής και απευθύνεται στην τοπική μητρόπολη, τονίζουν ότι με το κείμενο που δημοσίευσε ο ιερέας σε γνωστό κοινωνικό δίκτυο, «είναι πασιφανές ότι δεν έχει δογματικά αντίθετες απόψεις ως προς την ορθοδοξία, αλλά έχει μια οπτική, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη σημερινή συγκυρία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ιερέας επιτελεί τεράστιο κοινωνικό και πνευματικό έργο ενώ όπως υπογραμμίζουν, ο τρόπος που σκέφτεται και λειτουργεί δεν αφήνει, ούτε κατ΄ ελάχιστο, την παραμικρή υποψία για την προσήλωσή του στην πίστη της Ορθοδοξίας.Στο κείμενο τονίζεται ότι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε επίπληξη του ιερέα, τον οποίο, όπως αναφέρουν, «θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο».

Αναλυτικά το κείμενο: «Νιώσαμε την ανάγκη να σας απευθύνουμε την παρακάτω επιστολή, γιατί ο αγαπητός σε όλους τους συγχωριανούς, παπά Χαράλαμπος Κοπανάκης δέχτηκε μια πρωτοφανή και ανήκουστη επίθεση ως προς τις απόψεις που εξέφρασε σχετικά με τον τρόπο που οι πιστοί θα πρέπει να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία εν μέσω κορωνοϊού covid 19.

Με το κείμενο που δημοσίευσε σε γνωστό κοινωνικό δίκτυο είναι πασιφανές ότι δεν έχει δογματικά αντίθετες απόψεις ως προς την ορθοδοξία, αλλά έχει μια οπτική, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη σημερινή συγκυρία, καθώς η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις που απαιτούν να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Με το γνώμονα αυτό έχουν κινηθεί στις αποφάσεις τους η ελληνική πολιτεία, η Εκκλησία της Ελλάδος και της Κρήτης.

Εμείς, που η καθημερινότητά μας είναι σε συνεχή επαφή μαζί του, μπορούμε να καταθέσουμε για το τεράστιο κοινωνικό και πνευματικό έργο που προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Είναι η παρακαταθήκη του, η οποία δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί και δεν αφήνει ούτε κατ΄ ελάχιστο την παραμικρή υποψία για την προσήλωσή του στην πίστη της Ορθοδοξίας.

Είναι ο άνθρωπος που όταν τα όποια προβλήματα της ζωής τον χτυπούσαν δεν απέφυγε ούτε ένα, απλά υπομένει καρτερικά για να βρει τη λύση τους. Χωρίς να συμβιβάζεται και να μειώνει τις αξίες του ανθρώπινου παράγοντα, διεκδικεί τα αυτονόητα. Στο κείμενο που δημοσίευσε μιλάει για την πνευματικότητα της Θείας Κοινωνίας , δηλαδή της σύνδεσης του δημιουργού με το δημιούργημα, κατ’ επέκταση το Άγιο Πνεύμα . την απόλυτη αδιαίρετη Αγία Τριάδα , την ουσία της ορθόδοξης πίστης ….

Δεν καταλαβαίνουμε τις επιθέσεις που δέχθηκε ο ιερέας μας από ιστοσελίδα στο διαδικτυακό χώρο από ένα ανυπόγραφο διαδικτυακό κείμενο, το οποίο υβρίζει τον κοινωνικό λειτουργό του χωριού μας, το παπά μας , τον αδελφό μας, το φίλο μας που μας στηρίζει με όποιες δυνάμεις στα πάντα …. είναι αυτός που δεν παίρνει ποτέ χρήματα για τα μυστήρια, τα οποία τελεί για την κοινότητα μας . Το υβριστικό αυτό κείμενο μαζί με τον ιερέα μας, θεωρούμε ότι υβρίζει και εμάς τους ενορίτες.

Η πρωτοφανής αυτή επίθεση κατ’ εμάς τους κατοίκους της κοινότητας Σοκαρά, αναμφισβήτητα κρύβει σκοπιμότητες μέσα στους κόλπους της εκκλησίας, που με την επίθεση στο πρόσωπο του πατέρα Χαράλαμπου προσπαθεί να επιλύσει.
Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να γνωρίζετε ότι η κοινότητα μας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε επίπληξη του ιερέα μας , τον οποία θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

Σύσσωμοι οι σύλλογοι της κοινότητάς μας και το τοπικό συμβούλιο του Δ.Δ.Σοκαρά στηρίζουν το έργο του πατέρα Χαράλαμπου Κοπανάκη. Τάσσονται στο πλευρό του και με την επιστολή μας αυτή, ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη σας τη θέληση της τοπικής κοινωνίας».
Το κείμενο προσυπογράφουν:
-Ο πρόεδρος της κοινότητας Σοκαρά Ιωάννης Βιλανάκης
-Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σοκαρά Γεώργιος Σκλάβος
-Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αποινίου Λάζαρος Μάρκου
-Ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων του περιβάλλοντος Φαραγγιανών Νικόλαος Λέριος
-Ο πρόεδρος του συλλόγου ολοκαυτώματος Σοκαρά Στέλιος Ορφανάκης
-Οι δημοτικοί σύμβουλοι Περιφερειακής Ενότητας Κόφινα Μιχάλης Ανδρεαδάκης και Κώστας Σέγγος

πηγή

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications