Κατατέθηκε η τροπολογία για μειωμένη εργασία και νέους μισθούς.

Την εφαρμογή του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου με ταυτόχρονη κατάργηση τη διάταξης που προβλέπει την χρήση προσωπικού ασφαλείας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προβλέπει η τροπολογία «Θέσπιση μηχανισμού στήριξης »ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων και άλλες συναφείς διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π.

΄΄Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις΄΄ (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα΄΄ (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις».

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δύνανται να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου.

Ο μηχανισμός εφαρμόζεται αποκλειστικά σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, και ο εργοδότης μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων και για όσο χρονικό διάστημα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο από έναν έως και περισσότερους μήνες.

Στους εργαζομένους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Τις ασφαλιστικές εισφορές τις καλύπτει πλήρως ο εργοδότης επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων, ενώ σε περίπτωση που ο μισθός του εργαζόμενου υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ τότε το κράτος αναπληρώνει την διαφορά. Μάλιστα μέσω του μηχανισμού καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας από αυτούς στον μηχανισμό.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications