Τσιόδρας: Επικίνδυνο Το Πασχαλινό Τραπέζι – Ο Κορωνοϊός Μεταδίδεται Με Την Ομιλία

Κατάντησε Γελοίος Πλέον

Προσπάθεια να αποθαρρύνει τυχόν επίδοξους εκδρομείς του Πάσχα στην επαρχία έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ προειδοποίησε ότι το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους ήδη μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία για την περίοδο του Πάσχα. Τους κάλεσε όλους να επιτηρούν την υγεία τους, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και να αυτοαπομονώνονται με την εμφάνιση του παραμικρού συμπτώματος, τονίζοντας ότι «ακόμη κι ένας πονόλαιμος θα πρέπει να αναφέρεται».

«Έχω παραδείγματα τις περασμένες ημέρες, και μέσα στην ιατρική κοινότητα, με πολύ ήπια συμπτωματολογία – μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν – ακόμα και με έναν πονόλαιμο. Έχω συναδέλφους με έναν πονόλαιμο που είναι φορείς σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ας το αφήσουμε λίγο, ας το μειώσουμε ακόμα περισσότερο. Θέλει προσοχή. Θα είναι φοβερή ευκαιρία για τον ιό αν δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις αυτή την περίοδο» τόνισε.

Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για προστασία των μονίμων κατοίκων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις γιορτές μας» όσοι ταξίδεψαν. «Εγώ δεν θα ήθελα να είχα τέτοια ευθύνη πάνω μου, να μεταφέρω δηλαδή το ιό σε έναν επαρχιώτη ή σε έναν ηλικιωμένο».

Ο λοιμωξιολόγος ρωτήθηκε και για το κατά πόσο θα ευθύνεται η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας ή η κοινή χρήση πιάτων και ποτηριών. «Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, μεταδίδεται με την κακή υγιεινή χεριών, όταν είσαι ασθενής και βήχεις, μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος, όταν έχει ελαφρά συμπτώματα, και είναι ήπια συμπτωματικός. Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός αυτές τις μέρες και να δούμε τα αποτελέσματα 15 μέρες μετά από άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Τυχόν λοιπόν συναθροίσεις μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Αυτή είναι η ανησυχία μας. Ακόμη και με την ομιλία μπορεί να μεταδοθεί» είπε με έμφαση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το επίπεδο διασποράς έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά «παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που αίρονται τα μέτρα. Θα οδηγούσε σε μία διασπορά αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο, θέλει προσοχή», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως δεν επιτρέπονται ούτε οι «περιπτωσιολογίες». «Δεν μπορείς να λες “εγώ έχω τον πατέρα μου”, καλύτερα να πας και να του αφήσεις το φαΐ και να φύγεις, από το να κάτσεις μαζί του μη γνωρίζοντας ότι είσαι φορέας και να του το μεταδώσεις».

Τα 4 δεδομένα που θα οδηγήσουν σε άρση των μέτρων​ Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα» είπε και απαρίθμησε τους 4 λόγους που θα οδηγήσουν τους επιστήμονες να εισηγηθούν χαλάρωση των μέτρων:

Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο.
Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».
Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, όλο και περισσότερο αυξάνει η συζήτηση για χρήση της, ιδίως όταν κανείς φθάνει στην άρση των μέτρων και ιδιαίτερα για κάποιους χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενδεχομένως να είναι ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications