Το 65% των ξενοδοχείων στο χείλος της χρεωκοπίας - «Εξανεμίζεται» το 1/4 του ΑΕΠ

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον ελληνικό τουρισμό και κατά συνέπεια στην ελληνική οικονομία, καθώς το 65% των ξενοδοχείων είναι έτοιμα να βάλουν «λουκέτο» με τουλάχιστον 45.000 ανθρώπους να μένουν εν μία νυκτί χωρίς δουλειά.

Όπως αντιλαμβανόμαστε με τον τουρισμό να αποτελεί το 1/4 του ΑΕΠ της Ελλάδας, κι αυτό χωρίς να προσμετράμε τα δευτερογενή κέρδη (προμηθευτές κτλπ), κάτι που μπορεί να εκτοξεύει το ποσοστό στο μισό, σημαίνει πως έρχεται μία καταστροφή για την ελληνική οικονομία άνευ προηγουμένου από την οποία άγνωστο παραμένει το πως θα ανακάμψει.

«Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Θα αργήσει πολύ το διάστημα που η τουριστική βιομηχανία θα ξανά πετύχει τα επίπεδα του 2019».

Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που οργάνωσε το επιμελητήριο προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του τρίτου κύκλου έρευνας που αφορούσε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που συνεχίζει να είναι κλειστή, με λίγες εξαιρέσεις σε όλη τη χώρα.

Ξενοδοχεία και κορωνοϊός, στοιχεία της έρευνας

Με βάση την έρευνα που έτρεξε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή).

Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%.

Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ. ευρώ.

Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%.

Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά ΜΟ στο 31,1% του τζίρου τους.
Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%.

Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1,29 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δισ. ευρώ.

Κι αυτά τα ποσά είναι μόνο για τα ξενοδοχεία και όχι για τις επιχειρήσεις που επωφελούνται δευτερογενώς από τον τουρισμό, όπως εστιατόρια, bars, μαγαζιά κτλπ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications