Το Πεκίνο κατηγορείται για εξαφανίσεις πολιτών, που προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για το ξέσπασμα της επιδημίας

Τέσσερις Κινέζοι που εξέθεσαν την κυβέρνησή τους για τους χειρισμούς της στην αρχή της πανδημίας, εξαφανίστηκαν «μυστηριωδώς», σύμφωνα με καταγγελίες.

Το επίμονο κουδούνισμα στην πόρτα του Φανγκ Μπιν ακούστηκε λίγο μετά τη δύση του ήλιου. Έξω βρίσκονταν δυο άντρες με προστατευτικές στολές, οι οποίοι είπαν στον επιχειρηματία ότι θα τον βάλουν σε ιατρική καραντίνα. Ο 40αρης έμπορος υφασμάτων, όμως, δεν ήταν άρρωστος, ούτε οι άντρες έξω από την πόρτα του ήταν γιατροί.

Ήταν αστυνομικοί, που προσπαθούσαν να κλείσουν τα στόματα απλών καθημερινών ανθρώπων. Το «έγκλημα» του Φανγκ ήταν ότι είχε αναρτήσει βίντεο ετοιμοθάνατων ασθενών και στοιβαγμένων πτωμάτων έξω από νοσοκομείο της Κίνας, την περίοδο που η κυβέρνηση επέμενε ότι η επιδημία ήταν «υπό έλεγχο».

Βασανιστήρια και κλείσιμο στομάτων
Ο Φανγκ, έκτοτε, αγνοείται, αλλά δεν είναι ο μόνος. Την ίδια μοίρα φαίνεται πως είχε τόσο ο δικηγόρος Τσεν Κιουσί, όσο και ο πρώην ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης Λι Ζεχούα, οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασανίζονται και εξαναγκάζονται να υπογράψουν ομολογίες σε εξωδικαστικά κέντρα κράτησης, εκεί που, σε φυσιολογικές συνθήκες, η κινεζική αστυνομία τρομοκρατεί σιωπηρά δικηγόρους και ακτιβιστές που θεωρούνται εχθροί του κράτους.

Σύμφωνα με έρευνα της «Mail on Sunday», περισσότεροι από 5.100 άνθρωποι συνελήφθησαν για δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικών με τον ιό, τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας, αρχής γενομένης με τον δρα Λι Γουενλιάνγκ και επτά ακόμη γιατρούς, που έστελναν μηνύματα σε συναδέλφους τους, κάνοντας λόγο για νέα επιδημία τύπου SARS.

Ο Λι αναγκάστηκε να υπογράψει αστυνομικό έγγραφο που έλεγε ότι διατάραξε την δημόσια τάξη και παραβίασε το νόμο, προτού επιστρέψει στην εργασία του, στο νοσοκομείο της Ουχάν, όπου μετέπειτα πέθανε από κορωνοϊό(!).

Μια ημέρα πριν από το θάνατο του Λι, ο δικηγόρος Τσεν Κιουσί, που είχε αναρτήσει βίντεο με χαοτικές σκηνές στα νοσοκομεία της Ουχάν, εξαφανίστηκε, ενώ, τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Ζεχούα, ο οποίος αποκάλυψε τον πραγματικό αριθμό νεκρών στην Ουχάν, έκανε live streaming της σύλληψής του.

Δισεκατομμυριούχος εχθρός του κράτους
Η κινεζική κυβέρνηση τηρεί «σιγή ιχθύος» για τους εξαφανισθέντες, με εξαίρεση τον δισεκατομμυριούχο Ζεν Ζιακιάνγκ, ο οποίος αγνοείται από το Μάρτιο, οπότε και είχε χαρακτηρίσει τον Κινέζο πρόεδρο «κλόουν» για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιδημία.

Αρκετές εβδομάδες μετά τη σύλληψή του, το Πεκίνο δήλωσε ότι κρατείται για σοβαρές παραβιάσεις του νόμου.

newsbreak

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications