Στο 24% των Ελλήνων έχουν τελειώσει τα χρήματα λόγω περιοριστικών μέτρων - Στις 27 Απριλίου το ποσοστό θα είναι 68%!

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα και παρόλο που οι κρούσματα και νεκροί κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων βρίσκεται στο φάσμα της ακραίας φτώχειας, καθώς τους έχουν τελειώσει τα χρήματα ακόμα και για βασικές τους ανάγκες!

Το 24% των πολιτών που συμμετείχαν σε νέα πανελλαδική έρευνα απαντούν πως τα «χρήματα έχουν τελειώσει», ενώ το 44% δηλώνει ότι τελειώνουν τα χρήματά του σε «δύο με τρεις εβδομάδες»!

Επίσης το 70% δηλώνει πως ο εγκλεισμός στην οικία του έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από την 5η έρευνα COVID CONTROL, την οποία υλοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε πανελλαδικό δείγμα 805 ατόμων με την μεθοδολογία iCATI-WEB και με περίοδο διεξαγωγής από τις 6/4/2020 έως τις 10/4/2020.

Παράλληλα οι πολίτες δηλώνει πως η απόφαση για τη διατήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας μέχρι τις 27 Απριλίου είναι σωστή. Συγκεκριμένα εκτός από το 62% που κρίνει σωστό το «Μένουμε Σπίτι» μέχρι τις 27 Απριλίου, υπάρχει και ένα 24% που απαντά πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διαρκέσουν και περισσότερο εάν χρειαστεί, το 11% τα κρίνει υπερβολικά και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο περιορισμός των μετακινήσεων ήταν για το 55% των ερωτώμενων το πιο δύσκολο από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και ακολουθεί με 41% το κλείσιμο της αγοράς, με 24% η παραμονή στο σπίτι και με 11% η αναστολή λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Φυσικό επακόλουθο είναι ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 30% απαντά πως έχει επηρεαστεί θετικά/μάλλον θετικά.

Τα χρήματα των νοικοκυριών στερεύουν

Στην ερώτηση: «Η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Για τα δικά σας οικονομικά τι θα λέγατε;», οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

- Έχω χρήματα για ακόμα έναν με δυο μήνες παραμονής στο σπίτι απαντά το 32%

- Έχω χρήματα για ακόμα δυο με τρεις εβδομάδες το 44%

- Έχουν τελειώσει τα χρήματα μου το 24%.

Με λίγα λόγια σε δύο εβδομάδες στις 27 Απριλίου το 68% των Ελλήνων θα είναι χωρίς καθόλου χρήματα, ούτε για να αγοράσουν τα βασικά. Άγνωστο το ποσοστό που θα κληθεί να επιστρέψει στις δουλειές του.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο 68% των Ελλήνων που θα έχουν μείνει χωρίς χρήματα μέχρι το τέλος της καραντίνας σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν στις δουλειές τους λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης

Αξίζει να σημειωθεί πως σε άλλη έρευνα, της PRORATA, που διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 31 Μαρτίου και 3 Απριλίου, το 59% των ερωτηθέντων θεωρούν πιθανή μια νέα περίοδο λιτότητας μετά την κρίση πανδημίας, αρκετά πιθανή το 36%, όχι ιδιαίτερα ένα 3% και καθόλου πιθανή μόλις 1%.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications