Στην Ελλάδα παρατείνουν τα μέτρα όλο τον Απρίλιο - Σε Γαλλία και Ισπανία ετοιμάζονται για άρσεις περιορισμών

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για παράταση της καραντίνας και του αποκλεισμού τουλάχιστον μέχρι τις 17 Απριλίου στην Ευρώπη μπροστά στην οικονομική κατάθλιψη που προκαλεί ο αποκλεισμός και το φόβο ότι η βλάβη στις οικονομίες μπορεί να αποδειχθεί μη αναστρέψιμη, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξεκίνησαν την προετοιμασία για να χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν επιβάλει

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γαλλία, η Ισπανία το Βέλγιο και η Φινλανδία είναι μεταξύ των κρατών τα οποία έχουν αναθέσει σε επιτροπές ειδικών την εξέταση σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων κυκλοφορίας για κάποιες επιχειρήσεις και σχολεία – φροντίζοντας παράλληλα να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που θα επιβάρυνε τα συστήματα υγείας.

Και δεν πρόκειται για "τυχαίες" χώρες. Η Ισπανία και η Γαλλία είναι από τις πλέον δοκιμαζόμενες χώρες από την επιδημία του κορωνοϊού.

Ισπανία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το Σάββατο παρέτεινε την απαγόρευση στην κυκλοφορία για άλλες δύο εβδομάδες, ως τις 26 Απριλίου, ωστόσο προειδοποίησε ότι η απαγόρευση για όλες τις μη στρατηγικής σημασίας δραστηριότητες θα αρθεί μετά το Πάσχα (Η Μεγάλη Εβδομάδα των καθολικών ξεκινά αύριο).

«Μια εξειδικευμένη ομάδα επιδημιολόγων δουλεύει εδώ και δύο εβδομάδες για την επανεκκίνηση οικονομίας και κοινωνίας», είπε.

Ιταλία
Στην Ιταλία, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Αντζελο Μπορέλι είπε πως η δεύτερη φάση του lockdown της χώρας θα μπορούσε να ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα. «Δε θέλω να δώσω ημερομηνία αλλά μπορεί ως τις 16 Μαϊου να έχουμε θετικά στοιχεία που να μας δείχνουν ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε κάποιες δραστηριότητες και να πάμε στη Φάση 2».

ΓαλλίαΟ Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είπε ότι η διαδικασία του «απο-περιορισμού» δεν έχει προηγούμενο και θα έχει τρομακτική πολυπλοκότητα και συνέπειες, «Δε θα πάμε πάντως σε μια κατάσταση που θα ήταν όλα επιτρεπτά, για όλους, παντού».

Δανία
Ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλλε μέτρα και έκλεισε σύνορα. Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν είπε «αν εμείς οι Δανοί για τις ερχόμενες δυο εβδομάδες, μετά το Πάσχα, συνεχίσουμε να είμαστε αλληλεγγυοι, σε απόσταση, και οι αριθμοί παραμείνουν σταθεροί και λογική, τότε η κυβέρνηση θα ξεκινήσει ένα σταδιακό, ήπιο άνοιγμα της κοινωνίας μας και πάλι».

Προσεκτική επικοινωνία
Φυσικά ενόψει Πάσχα καμιά κυβέρνηση δε θέλει να χαλαρώσει το μήνυμα των αυστηρών μέτρων σε μια κρίσιμη φάση για την εξάπλωση της επιδημίας στην Ευρώπη. Στη Γερμανία έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες αλλά οι δημόσιες δηλώσεις είναι πολύ προσεκτικές.

Κοινή συνιστώσα σε χώρες όπως η Δανία και το Βέλγιο που εξετάζουν το άνοιγμα των σχολείων μετά το Πάσχα, είναι να έχουν νέα διάταξη καθισμάτων στις τάξεις ή και μικρότερα τμήματα (που σημαίνει παράταση χρόνου σπουδών).

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η όποια φάση χαλάρωσης θα πρέπει να συνδυαστεί με επιθετική εξέταση του πληθυσμού.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications