Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ (upd 4)

Ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία πριν από λίγο για εκεχειρία στην περιφέρεια της Ιντλίμπ όπου διεξάγεται μεγάλη επιχείρηση ανακατάληψής της του συριακού Στρατού από τους φιλότουρκους ισλαμιστές αντάρτες.

Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η συνάντηση που είχαν στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως δήλωσε αρχικά ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ομάδες των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ, στην βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, αύξησαν σημαντικά τις δραστηριότητές τους φέτος και αυτό δεν μπορούσε να το επιτρέψει η Ρωσία.

«Ρωσία και Τουρκία βρήκαν κοινά αποδεκτές λύσεις όσον αφορά την αποκλιμάκωση της όξυνσης της κατάστασης στο Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή θα ισχύσει εκεχειρία στη συριακή επαρχία.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η προσωπική επαφή των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε πως Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν σε ένα κοινό έγγραφο σχετικά με την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Συρία.

«Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών μας, συμφωνήσαμε σε ένα κοινό έγγραφο, οι διατάξεις του οποίου θα ανακοινωθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Το έγγραφο αυτό θα παρουσιάζει τις κοινές αποφάσεις που πήραμε σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από έξι ώρες», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως συχνά, Μόσχα και Άγκυρα διαφωνούν συχνά σχετικά με τα θέματα που αφορούν τη Συρία, όμως οι δύο χώρες πάντα βρίσκουν ένα κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση.

«Δεν συμφωνούμε παντα με τους Τούρκους εταίρους μας στις αναλύσεις μας για το τι συμβαίνει στη Συρία αλλά κάθε φορά σε κρίσιμες στιγμές, βασιζόμενοι στο υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, επιτυγχάνουμε την εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων σε σοβαρά ζητήματα», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Η κατάπαυση του πυρός ξεκινά σήμερα τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η συμφωνία που ξεκινά σε 4 ώρες από τώρα θα περιλαμβάνει:

- Την δημιουργία διαδρόμων αποκλιμάκωσης

- Κοινές ρωσο-τουρκικές περιπολίες για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Όπως αναφέρεται οι πρώτες περιπολίες πρόκειται να ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου στον αυτοκινητόδρομο Μ4 ο οποίος περνά δυτικά από την Σαρακέμπ.

- Εγγυήσεις για την συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών είχε διάρκεια 2,5 ώρες και ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών από τις δύο χώρες.

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->