Κορωνοϊός: Μία και μοναδική γυναίκα ευθύνεται για τη ραγδαία εξάπλωση στη Νότια Κορέα

Η ιστορία της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων στη χώρα από έναν και μόνο άνθρωπο, τη διαβόητη Ασθενή 31, έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή, ξεκινώντας μια εκστρατεία στα social media.

Η Νότια Κορέα αυτή τη στιγμή μετρά 8.320 κρούσματα και 81 θανάτους από τον κορονοϊό, με βασική εστία εξάπλωσης μια εκκλησία στην Νταεγού, μια πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με δημοσίευμα που έκανε το Reuters στις 3 Μαρτίου, το 80% των κρουσμάτων μέχρι εκείνη τη μέρα αποδίδετο σε μια και μοναδική γυναίκα, τη διαβόητη Ασθενή 31.

Το πρώτο κρούσμα στη Νότια Κορέα επιβεβαιώθηκε στις 20 Ιανουαρίου, όταν μια 35χρονη Κινέζα πέταξε από τη Γουχάν στο αεροδρόμιο Ιντσεόν της Σεούλ και τέθηκε σε καραντίνα. Στις τέσσερις εβδομάδες που ακολούθησαν η χώρα κατάφερε να αποφύγει έξαρση των κρουσμάτων, με μόνο 30 περιπτώσεις, πολύ λίγες σε σχέση με άλλες χώρες που είχαν καταγράψει το πρώτο κρούσμα την ίδια περίοδο.

Όλα αυτά άλλαξαν με την εμφάνιση της Ασθενούς 31. Παραμένει άγνωστο πότε μολύνθηκε με τον κορονοϊό, αλλά τις μέρες που προηγήθηκαν της διάγνωσής της, ταξίδεψε σε πολυσύχναστα μέρη της Νταεγού, καθώς και της πρωτεύουσας Σεούλ. Στις 6 Φεβρουαρίου ενεπλάκη σε ένα μικρό τροχαίο ατύχημα και πήγε σε ένα νοσοκομείο παραδοσιακής ασιατικής ιατρικής. Παράλληλα, παρακολούθησε δύο θρησκευτικές λειτουργίες στον ίδιο ναό της Νταεγού, στις 9 και κατόπιν στις 16 Φεβρουαρίου.

Στις 15 Φεβρουαρίου, γιατροί ισχυρίζονται πως της συνέστησαν να εξεταστεί για κορονοϊό, καθώς είχε υψηλό πυρετό. Εκείνη, ωστόσο, προτίμησε να βγει για φαγητό σε εστιατόριο ξενοδοχείου με μπουφέ. Σε συνέντευξη που έδωσε στην τοπική εφημερίδα JoongAng Ilbo, η γυναίκα προσπάθησε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του γιατρού. Καθώς, όμως, τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν, στις 17 Φεβρουαρίου πήγε σε άλλο νοσοκομείο και υποβλήθηκε στην εξειδικευμένη εξέταση.

Την επομένη, οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ήταν το 31ο κρούσμα της Νότιας Κορέας. Μέσα στις ημέρες που ακολούθησαν, από τους 9.300 ανθρώπους που είχαν παρακολουθήσει τις ίδιες λειτουργίες με την Ασθενή 31, οι 1.200 παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα και εκατοντάδες βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Κορέας (KCDC).

Μια δεύτερη έξαρση κρουσμάτων παρουσιάστηκε σε γειτονική περιοχή, την οποία οι αρχές συνδέουν με κηδεία που παρακολούθησαν κάποιοι από όσους είχαν βρεθεί στην ίδια εκκλησία με την Ασθενή 31. Το ρεπορτάζ του Reuters στις 3 Μαρτίου ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη γυναίκα συνδέθηκε με το 80% των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη Νότια Κορέα.

Μέσα στις δύο εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, στα social media έχει αρχίσει να κυκλοφορεί το σλόγκαν «Don’t be Patient 31» (Μη γίνεις σαν την Ασθενή 31), σύμφωνα με το Oregonlive.com. Η ιστορία της, της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων στη χώρα από έναν και μόνο άνθρωπο, έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή, υπογραμμίζοντας την καταστροφική δύναμη που μπορεί να έχει η απουσία ατομικής ευθύνης.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications