Covid-19: Απαγορεύονται όλα τα ταξίδια από ΗΠΑ σε Ευρώπη για 30 ημέρες

Την απαγόρευση όλων των ταξιδιών λόγω Covid-19 από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για 30 ημέρες, από αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Ο Τραμπ διευκρίνισε ωστόσο ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος στη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ της Παρασκευή στις 00.00 τοπική ώρα (06.00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις.

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο μια μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, όπως και διάφορα μέτρα για την προσφορά αρωγής προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο Τραμπ ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία».
Παράλληλα, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ σε Κολοράντο και Νεβάδα, προληπτικά.

Δεν επηρεάζονται τα εμπορεύματα
Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανασκεύασε εν μέρει μέσω Twitter τις αναγγελίες που έκανε στο διάγγελμά του, διαβεβαιώνοντας πως η προσωρινή απαγόρευση εισόδου την οποία αποφάσισε να επιβάλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν για 30 ημέρες δεν αφορά τα εμπορεύματα.

«Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στην ανάρτησή του.
Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι η απαγόρευση εισόδου θα είχε εφαρμογή «όχι μόνο σε έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και φορτίων, αλλά και σε πολλά και διάφορα άλλα πράγματα».

«Δεν υπήρξε συντονισμός με την Ε.Ε.» πριν τις ανακοινώσεις
Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση ούτε ενημέρωσε, ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού ανακοινώσει την απαγόρευση για 30 ημέρες όλων των ταξιδιών των πολιτών ευρωπαϊκών χωρών προς τις ΗΠΑ.
«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος» των ΗΠΑ, υπογράμμισε η πηγή σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications