Ζωντανή εικόνα: Οδομαχίες και χημικά στη Λέσβο - Έκλεισαν δρόμους με κορμούς δέντρων στη Χίο

Συνεχίζεται η ένταση σε Λέσβο και Χίο, μετά την άφιξη των πρώτων μηχανημάτων έργου, με στόχο την έναρξη της κατασκευής των κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Λέσβο και τη Χίο, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αναπτυχθεί στα δύο νησιά, με στόχο την έναρξη των έργων για την κατασκευή κλειστών κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Στη θέση Καράβα, στη Λέσβο, από τα ξημερώματα λαμβάνουν χώρα «οδομαχίες» μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών, με τους τελευταίους να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Από την πλευρά τους, κάτοικοι και τοπικοί φορείς έχουν στήσει οδοφράγματα, με στόχο την αποτροπή της έναρξης των έργων.

Ίδιο το σκηνικό και στη Χίο, με τους κατοίκους να στήνουν οδοφράγματα με κορμούς δέντρων, προκειμένου να μην επιτρέψουν την έναρξη των έργων κατασκευής.Οι κυριότερες αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου, αλλά και στην περιοχή του Πιτυούς.

Μάλιστα, από το πρωί οι κάτοικοι των παρακείμενων χωριών χτυπούν τις καμπάνες της εκκλησίας, καλώντας τους πολίτες σε ξεσηκωμό.

Η ένταση στα δύο νησιά ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, όταν αποβιβάστηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καθώς και μηχανήματα έργου.

Οι κάτοικοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τις εξόδους του λιμανιού, με την αστυνομία να «απαντά» με χρήση χημικών προκειμένου να απωθηθούν οι διαμαρτυρόμενοι.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης.

Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

Πέτσας: Οι κάτοικοι να μας εμπιστευτούν
Τα μεταμεσονύχτια επεισόδια σε Λέσβο και Χίο κλήθηκε να σχολιάσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας , καλώντας τους κατοίκους να εμπιστευτούν την κυβέρνηση.

«Καλούμε τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές αρχές να μας εμπιστευτούν» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Υπενθύμισε δε, ότι «η Κυβέρνηση έδειξε την αποφασιστικότητα της να υλοποιήσει το σχέδιο που είναι προς όφελος της χώρας, αλλά κυρίως των τοπικών κοινωνιών».

«Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι ανοιχτές θα κλείσουν» έσπευσε να προσθέσει, επιβεβαιώνοντας την αποβίβαση στα λιμάνια των δύο νησιών μηχανημάτων έργων για τις εργασίες κατασκευής των νέων κλειστών κέντρων φιλοξενίας.

Οι περιοχές επίταξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει περιοχές για την κατασκευή κλειστού τύπου δομών φιλοξενίας.

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Νέες δομές θα κατασκευαστούν και στα νησιά Λέρο - Κω, δίπλα σε υφιστάμενες εκτάσεις, οι οποίες ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο:

  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications