Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα

Γεγονός είναι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια γυναίκα 38 ετών στη Θεσσαλονίκη που είχε έρθει πρόσφατα από την Ιταλία.

Μια Ελληνίδα, 38 ετών, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.
Η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα από τη βόρεια Ιταλία, όπως έγινε γνωστό από ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Η 38χρονη είναι καλά στην υγεία της.

«Παρακολουθείται από μια ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας που έχει οριστεί υπεύθυνος του υπουργείου για τον κορονοϊό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γίνεται «ιχνηλάτιση» των επαφών της γυναίκας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί της θα τεθούν σε προληπτική καραντίνα και θα παρακολουθούνται.

Ο κ. Τσιόδρας δεν διευκρίνισε σε ποιο νοσοκομείο νοσηλεύεται η γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το ΑΧΕΠΑ έχει οριστεί ως βασικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην 3η και 4η υγειονομική περιφέρεια.Κατά την ενημέρωση στο υπ. Υγείας, οι αρμόδιοι κάλεσαν τους πολίτες εάν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα να μην πάνε σε νοσοκομείο, αλλά να ειδοποιήσουν γιατρό.

Πώς να προστατευτείτε από τον κορονοϊόΜε δεδομένο το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, επανέρχεται το ζήτημα της πρόληψης και προστασίας για να μην νοσήσετε και να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού COVID-19.

Οι ειδικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά και συμβουλές για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί ή τα σώματα ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά: ακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
Απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα όσους βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.
Τι να κάνετε αν έχετε υποψία ή ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του κορονοϊού.
Τι να κάνετε αν έχετε υποψία ή ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του κορονοϊού
Σημαντικές συστάσεις έχει δώσει ο ΕΟΔΥ και για όσους έχουν ήπια ή πιο σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα:
Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Εν συνεχεία, θα πρέπει να δηλώσετε επιδημιολογικό ιστορικό για το αν ταξιδέψατε στην Κίνα ή έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που να βρισκόταν στην Κίνα, τα οποία έχουν εκδηλώσει αναπνευστικά συμπτώματα.
Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, ο ΕΟΔΥ συστήνει να μείνετε στο σπίτι σας μέχρι να αναρρώσετε, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό
Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού
Τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι παρεμφερή με εκείνα που έχει ένα κοινό κρυολόγημα ή μια γρίπη. Δηλαδή:
Καταρροή
Πονόλαιμο
Πυρετό
Βήχα
Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα που θα εκδηλωθούν ενδεχομένως να είναι πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως:
Πνευμονία
Δύσπνοια
Ποια είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στην Ελλάδα
Το υπουργείο Υγείας έχει οριστεί συγκεκριμένα νοσοκομεία σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας.
1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications