Έκτακτη ΠΝΠ για τον κορονοϊό: Ποια μέτρα θα εφαρμοστούν, εφόσον υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σχέδιο πέντε σημείων, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα, παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος προανήγγειλε την κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Στην επικείμενη ΠΝΠ θα περιλαμβάνονται έκτακτα μέτρα πρόληψης, με στόχο την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού:
επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
Ο προσωρινός περιορισμός, συνολικά ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Παράλληλα, η ΠΝΠ θα προβλέπει:

Τη δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ. Τη δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Τη δυνατότητα απευθείας αγοράς, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Τη δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης στο δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε καλό επίπεδο για τα εγχώρια μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό».

«Είμαστε σε επαφή για να μην υπάρχουν ελλείψεις μασκών και λοιπά, αν υπάρξει ανάγκη».
Όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Αυτή τη στιγμή είναι ήπιες οι συνέπειες, θα το επανεξετάσουμε ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις»

Μάσκες... τέλος στην Πάτρα Πανικός επικρατεί στην πόλη της Πάτρας, μετά την έξαρση του νέου κορονοϊού στην Ιταλία και τον θάνατο συνολικά επτά ατόμων μέσα σε λίγες ημέρες.

Η καθημερινή άφιξη πλοίων από τη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της αχαϊκής πρωτεύουσας, οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού και στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι σπεύδουν στα φαρμακεία, προκειμένου να προμηθευτούν ιατρικές μάσκες, σε μία κίνηση προφύλαξης έναντι του θανατηφόρου ιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», έχουν ήδη εξαντληθεί οι ιατρικές μάσκες στα περισσότερα φαρμακεία της πόλης. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές συστήνουν ψυχραιμία στους κατοίκους, προτάσσοντας τη χαμηλή θνησιμότητα του «Covid-2019».

Στο μεταξύ, το μεσημέρι αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 40χρονου άνδρα, ο οποίος εισήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, με συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό. Το τεστ για την εποχική γρίπη ήταν αρνητικό και πλέον, οι αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα του Ινστιτούτο Παστέρ.

Δύο ύποπτα κρούσματα στη Βέροια
Συναγερμός έχει σημάνει και στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, όπου δύο άτομα νοσηλεύονται με συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό.
Αμφότεροι έχουν εισαχθεί σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα του νοσοκομείου, με τις αρμόδιες αρχές να έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ έχουν ήδη αποσταλεί τα πρώτα δείγματα στο Ινστιτούτο Παστέρ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι νοσούν από τον θανατηφόρο ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο νεαρούς άνδρες, οι οποίοι προσφάτως είχαν επισκεφτεί την Ιταλία. Άλλωστε, η γειτονική χώρα τις τελευταίες ώρες μετράει επτά νεκρούς και τουλάχιστον 200 κρούσματα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications