Περιπολίες της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ερντογάν: Θα παραμείνουμε στο Ιντλίμπ, όσο η Συρία συνεχίζει την «επίθεση βίας»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε ότι ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, έως ότου σταματήσουν οι επιθέσεις της Δαμασκού.

Το μήνυμα ότι η Άγκυρα θα παραμείνει στο Ιντλίμπ για όσο διάστημα συνεχίζεται η «επίθεση βίας» της Δαμασκού, έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη βόρεια Συρία.

«Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, έχουμε εξουδετερώσει 150 “καθεστωτικά στοιχεία”, ενώ έχουμε καταστρέψει 12 άρματα μάχης, τρία τεθωρακισμένα οχήματα, 14 οβιδοβόλα και δύο φορτηγά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας, αναφερόμενος στα «κατορθώματα» του τουρκικού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ.

Και διαβεβαίωσε: «Δεν θα αποχωρήσουμε από το Ιντλίμπ, μέχρι το καθεστώς να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των πληθυσμών της επαρχίας. Αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ειδική μνεία έκανε και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τους Εμανουέλ Μακρόν και Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι – κατά τον ίδιο – πρότειναν τη διεξαγωγή μία τετραμερούς συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, στις 5 Μαρτίου, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας, τουρκική αντιπροσωπεία μετέβη στη Μόσχα, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ. Ωστόσο, η Άγκυρα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Την Τετάρτη, μάλιστα, ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι απολύτως έτοιμη να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ «ανά πάσα στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της βόρειας Συρίας κλιμακώθηκε σημαντικά τις προηγούμενες εβδομάδες, μετά την έναρξη αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της Δαμασκού στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι.

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των συμφωνιών εκεχειρίας, με τη Δαμασκό να απορρίπτει τις κατηγορίες, υπεραμυνόμενη του δικαιώματος αυτοάμυνας εναντίον των τρομοκρατών.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications