Εικόνες χάους στη Μόρια: Υπόνοιες Μηταράκη για υποκίνηση των επεισοδίων

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, άφησε υπόνοιες για την υποκίνηση των σημερινών επεισοδίων στο ΚΥΤ της Μόριας, στη Λέσβο. Υπόνοιες για υποκίνηση των σημερινών (σ.σ. Δευτέρα) επεισοδίων στη Λέσβο διατύπωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» επεσήμανε, σε γραπτή του δήλωση, στον απόηχο των εκτεταμένων επεισοδίων κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια.

Πρόσθεσε δε, με νόημα, ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν, η πολιτική άλλαξε».

Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθύμισε ότι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών».Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την πόλη της Μυτιλήνης

Επεισόδια στη Μόρια, 3 Φεβρουαρίου 2020

«Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων» έσπευσε να συμπληρώσει.

Χημικά, δακρυγόνα και φωτιές
Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ Μόριας.
Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας στην περιοχή Καρά Τεπέ, Λέσβος, 3 Φεβρουαρίου 2020

Πορεία αιτούντων ασύλου στη Μόρια
Τα επεισόδια ξέσπασαν, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν εικόνες χάους, με φωτιές, ρίψεις δακρυγόνων, χρήση χημικών κ.α.
Μάλιστα, οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε χωράφια κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να κατασβήσουν την πυρκαγιά.
Η ένταση εκτονώθηκε αρκετές ώρες αργότερα.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications