Αλλάζουν οι χρεώσεις δεμάτων από την Κίνα - Τι ισχύει

Μέρος των μικρών δεμάτων, αξίας κάτω από 22 ευρώ, θα κοστίζει στους παραλήπτες 15 ευρώ επιπλέον.

Αλλαγές στις χρεώσεις μικρών δεμάτων από τρίτες χώρες έρχονται μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ να αναπροσαρμόσει τα ειδικά τέλη που σχετίζονται με τις διαδικασίες εκτελωνισμού των ταχυδρομικών αντικειμένων.

Πλέον μέρος αυτών των μικρών δεμάτων θα κοστίζει στους παραλήπτες 15 ευρώ επιπλέον ακόμα κι αν πρόκειται για αντικείμενα αξίας μικρότερης ή και ίσης με 22 ευρώ.

Ειδικότερα, από τις αρχές του τρέχοντος μήνα εφαρμόζεται τέλος εκτελωνισμού 15 ευρώ ακόμα και σε πακέτα χαμηλής αξίας τα οποία όμως θα τύχουν εκτελωνισμού.

Να εξηγήσουμε ότι τα ταχυδρομικά αντικείμενα προσκομίζονται στο Τελωνείο, όπου κατά το στάδιο της διαλογής τους διαχωρίζονται από τους τελωνειακούς υπαλλήλους, σε «ελεύθερα αντικείμενα» και σε αντικείμενα που πρέπει να περάσουν από το Τελωνείο.

Μέχρι χθες, ακόμα και μέρος των χαρακτηρισθέντων «ελεύθερων αντικειμένων», τα οποία λαμβάνουν και την χαρακτηριστική πράσινη ετικέτα σήμανσης, επιλεγόντουσαν για να περάσουν από δειγματοληπτικό τελωνειακό έλεγχο. Αν διαπιστωνόταν ότι ήταν αξίας κάτω των 22€, κατατάσσονταν ως τελωνειακώς ελεύθερα, και επομένως δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ και δασμούς, ούτε χρεώνονταν το τέλος εκτελωνισμού των ΕΛΤΑ.

Αυτό είναι που αλλάζει με την ειδική εγκύκλιο. Αν το τελωνειακώς ελεύθερο πακέτο τύχει να συμπεριληφθεί σε δειγματοληπτικό τελωνειακό έλεγχο τότε κατά την παραλαβή του θα πρέπει να πληρώσουμε τέλος εκτελωνισμού 15 ευρώ. Στην περίπτωση που δεν επιλεγεί το δέμα μας για δειγματοληπτικό τελωνειακό έλεγχο από τους τελωνειακούς, τότε το πακέτο θα περάσει και θα φτάσει σπίτι μας χωρίς την επιπλέον χρέωση των 15 ευρώ.

Οι χρεώσεις

Πλέον οι χρεώσεις για αγορές από τρίτες , εκτός ΕΕ, χώρες διαμορφώνονται κάπως έτσι:

Για πακέτα αξίας 0-22€ θα υπάρχουν τέλη εκτελωνισμού 15€, εάν περάσουν από δειγματοληπτικό έλεγχο

Για πακέτα αξίας 22-150€ υπάρχουν τέλη εκτελωνισμού 15€ + ΦΠΑ 24%

Για πακέτα αξίας άνω των 150€ υπάρχουν τέλη εκτελωνισμού 15€-50€ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + Τελωνειακούς δασμούς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το τέλος αυτό καλύπτει τα διαχειριστικά κόστη των ΕΛΤΑ για την υλοποίηση της προβλεπόμενης τελωνειακής διαδικασίας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications