Σεισμό-μαμούθ άνω των 7 ρίχτερ περιμένουν στην Τουρκία

SOS στους κατοίκους της Ελαζίγ, στην Τουρκία, εκπέμπει ο διευθυντής του σεισμολογικού ινστιτούτου της Ταϊβάν, Dyson Lin.

Σύμφωνα με αναρτήσεις του στο Twitter, υπάρχουν ενδείξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες να σημειωθεί νέος ισχυρός σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ μέσα στις επόμενες ημέρες. Όπως εξηγεί, ίσως ο σεισμός που συνέβη χθες να μην ήταν ο κύριος, και κάνει έκκληση στους κατοίκους της Ελαζίγ και της Μανίσα, να εγκαταλείψουν τις περιοχές και να πάνε σε άλλες κοντινές περιοχές ή στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 118 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Έπεφταν έπιπλα πάνω μας
«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.

Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές περιέγραψε ότι είδε ένα κτίριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο. «Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός» σημείωσε.

Σκηνές βγαλμένες από ταινία στην Τουρκία
Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν ένα κτίριο που έχει σχεδόν καταρρεύσει στο Ελαζίγ. Τα τζάμια έσπασαν και τα μπαλκόνια έπεσαν στο έδαφος. Στην περιοχή έχουν σταλεί σωστικά συνεργεία και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν "επιπέδου 3", με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.

Ξεθάβονται πτώματα στην Τουρκία: 19 νεκροί, πάνω από 550 τραυματίες
Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι Αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης στη Συρία και το Ιράν μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στις δύο χώρες. Τοπικά ΜΜΕ στον Λίβανο ανέφεραν ότι οι κάτοικοι της Βηρυτού και της Τρίπολης αισθάνθηκαν τον σεισμό.

Η πρόβλεψη Χουλιάρα
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας είχε προειδοποιήσει πως ένας μεγαλύτερος σεισμός από τα 5,3 Ρίχτερ μπορεί να πλήξει την Τουρκία.

Με ανάρτησή του στο facebook δύο μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό 5,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Τουρκία, ο κ. Χουλιάρας αναφέρει πως υπάρχει ένα σεισμικό κενό από το 1970 που είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ και χρειάζεται προσοχή.

Χαρακτηριστικά έγραφε:«Με την μέθοδο του φυσικού χρόνου (Varotsos et al., 2006) έτρεξα τα σημερινά στατιστικά σεισμικής επικινδυνότητας που δείχνουν υψηλές τιμές 86,7% για μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία μετά τα 5,6 Ρίχτερ προχτές. Υπάρχει εκεί ένα σεισμικό κενό από το 1970 πού είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ και χρειάζεται προσοχή».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications