O Τζορτζ Σόρος ιδρύει και χρηματοδοτεί με 1 δισ. δολάρια διεθνές πανεπιστημιακό δίκτυο κατά του «εθνικισμού»

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε πως παρέχει χρηματοδότηση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την υποστήριξη ενός διεθνούς δικτύου ανώτατης εκπαίδευσης για την εκπαίδευση φοιτητών πάνω στην εμπλοκή στα κοινά και ως απάντηση στην άνοδο του εθνικισμού ανά τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, σε ομιλία του στο World Economic Forum στο Νταβός, ο Σόρος καταφέρθηκε κατά του λαϊκισμού και των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, καθώς και κατά του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του Brexit.

Αναφερόμενος στον Τραμπ, είπε πως «είναι ένας απατεώνας και ο απόλυτος ναρκισσιστής, που θέλει ο κόσμος να γυρίζει γύρω από αυτόν. Όταν η φαντασίωσή του να γίνει πρόεδρος έγινε πραγματικότητα, ο ναρκισσισμός του απέκτησε παθολογική διάσταση».

Σχετικά με τον Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι κατάργησε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο σύστημα συλλογικής ηγεσίας και έγινε δικτάτορας αμέσως μόλις απέκτησε επαρκή ισχύ για να κάνει κάτι τέτοιο. Όσον αφορά στον Μόντι, τον κατηγόρησε πως δημιουργεί ένα ινδουϊστικό εθνικιστικό κράτος στην Ινδία. Για το Brexit είπε ότι η «μάχη για την αποτροπή του Brexit- επιβλαβούς τόσο για τη Βρετανία όσο και την ΕΕ- κατέληξε σε συντριπτική ήττα».

Το δίκτυο το οποίο ανακοίνωσε προορίζεται να λειτουργεί σε όλο τον κόσμο και ονομάζεται Open Society University Network (OSUN). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «θα ενσωματώνει εκπαίδευση και έρευνα σε ιδρύματα ανωτάτης εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο…το δίκτυο σκοπεύει να απευθυνθεί στους φοιτητές που το χρειάζονται πιο πολύ και να προωθήσει τις αξίες της ανοιχτής κοινωνίας- μεταξύ των οποίων η ελεύθερη έκφραση και η ποικιλομορφία αντιλήψεων».

To OSUN θα επιδιώξει να «προωθήσει την εντατική εκπαίδευση και να απευθυνθεί σε ιδρύματα που χρειάζονται διεθνείς εταίρους, καθώς και παραμελημένους πληθυσμούς, όπως πρόσφυγες, φυλακισμένους, Ρομά και άλλες εκτοπισμένες ομάδες».

Ο 89χρονος Σόρος είπε πως θεωρεί ότι το OSUN «είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα της ζωής του» και θα ήθελε να το δει να εφαρμόζεται όσο είναι ακόμα ζωντανός.

Στον πυρήνα του δικτύου θα είναι το CEU (Central European University) που ίδρυσε ο ίδιος, και το Bard College.

«Τα πράγματα γύρισαν κατά των ανοιχτών κοινωνιών μετά την κρίση του 2008, επειδή αποτελούσε μια αποτυχία της διεθνούς συνεργασίας. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην άνοδο του εθνικισμού, του μεγάλου εχθρού της ανοιχτής κοινωνίας» είπε ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος υποστήριξε πως οι μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, «παρέμειναν στα χέρια δικτατόρων ή επίδοξων δικτατόρων, και οι τάξεις των απολυταρχικών ηγετών συνεχίζουν να πληθαίνουν».

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να υπάρχει «ένα είδος ανεπίσημης επιχείρησης αμοιβαίας βοήθειας ή συμφωνίας σε εξέλιξη μεταξύ του Τραμπ και του Facebook…το Facebook θα συνεργαστεί για την επανεκλογή Τραμπ και ο Τραμπ θα δουλέψει για να προστατευτεί το Facebook έτσι ώστε η κατάσταση αυτή να μη μπορεί να αλλάξει, και αυτό με ανησυχεί πολύ για το αποτέλεσμα το 2020». Παρόλα αυτά, δεν παρουσίασε στοιχεία, και εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι «αυτό είναι απλά λάθος».

Σημειώνεται πως το CEU βρίσκεται πλέον στη Βιέννη, κατόπιν ισχυρών πιέσεων από τις ουγγρικές αρχές και προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του ίδιου του Σόρος από τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν.

Αυτά από την δικιά τους huffingtonpost.gr, με καθυστέρηση 4-5 χρονιά καθώς αυτό έχει γίνει ήδη, επίσης ο "Τζορτζ Σόρος" ειναι η βιτρίνα που παρουσιάζουν στην όχλο ....

Post A Comment:

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->