Πλάκα χρυσού που ανακαλύφθηκε το 1980 ανήκει στον θησαυρό των Αζτέκων που έκλεψαν οι Ισπανοί

Μια πλάκα χρυσού 2 κιλών, που ανακαλύφθηκε τυχαία, το 1980, στη διάρκεια έργων σε δρόμους της πόλης του Μεξικού, ανήκει, τελικά, στον θησαυρό των Αζτέκων, που άρπαξαν οι Ισπανοί τη «Νύχτα της Θλίψης», στις 30 Ιουνίου του 1520!

Μετά από τέσσερις δεκαετίες έρευνας, και ενώ φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από τη «Νύχτα της Θλίψης», οι αρχαιολόγοι στο Μεξικό κατάφεραν να λύσουν ένα μεγάλο μυστήριο.

Το 1980, στη διάρκεια έργων στην πόλη του Μεξικού, βρέθηκε μια πολύ μεγάλη πλάκα χρυσού 2 κιλών. Ένας εργάτης, για την ακρίβεια, είχε βρει την πλάκα, ενώ εργαζόταν στην κατασκευή ενός κτιρίου, στο πάρκο Αλαμέδα, στην «καρδιά» της μεξικανικής πρωτεύουσας. Για σχεδόν 40 χρόνια, λοιπόν, η προέλευσή της παρέμενε μυστήριο. Μέχρι σήμερα.

Διότι, μια νέα χημική ανάλυση απέδειξε πως η χρυσή πλάκα ανήκει στον θησαυρό των Αζτέκων και, πιο συγκεκριμένα, στον θρυλικό Μοκτεζούμα, τον τελευταίο Μεξικανό αυτοκράτορα πριν την κατάληψη της χώρας από τους Ισπανούς.

Όπως πιστεύουν τώρα οι επιστήμονες, η πλάκα χάθηκε το βράδυ της 30ς Ιουνίου του 1520, που έμεινε στην ιστορία ως η «Νύχτα της Θλίψης». Εκείνη το βράδυ, οι Αζτέκοι επιτέθηκαν στους Ισπανούς κατακτητές,

καθώς, νωρίτερα, οι τελευταίοι είχαν σφαγιάσει ευγενείς και ιερείς Αζτέκους. Κατά την υποχώρησή τους, οι κονκισταδόρες του Ερνάν Κορτέζ λεηλάτησαν την πόλη του Μεξικού, αρπάζοντας όσα περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα μπορούσαν, ανάμεσά τους και πλάκες χρυσού. Πάνω στον πανικό τους, όμως, έχασαν, μάλλον, τη συγκεκριμένη πλάκα, που βρέθηκε 460 χρόνια μετά...

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, ο χρυσός από τον οποίο αποτελείται η χρυσή πλάκα έχει ίδια σύσταση με τον χρυσό από άλλα κειμήλια της εποχής των Αζτέκων. «Η συγκεκριμένη χρυσή πλάκα, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ των ιστορικών εκείνων γεγονότων», αναφέρουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications