Το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδουν ότι αποχωρούν οι ΗΠΑ από το Ιράκ - Διαψεύδει το Πεντάγωνο

Διαψεύδει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μ.Έσπερ ότι υπήρξε απόφαση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Ο ίδιος τόνισε: "Δεν υπήρξε απόφαση αποχώρησης από το Ιράκ. Τελεία".

Μάλιστα εκπρόσωπος της συμμαχίας ανέφερε πως υπάρχει μόνο μια μετακίνηση και αυτή είναι από αμερικανική βάση εντός της «πράσινης ζώνης» στην Βαγδάτη προς την βάση Taji και το Κουβέιτ.

«Αυτό όμως δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αποχώρηση από το Ιράκ. Δεν φεύγουμε. Εξακολουθούμε να είμαστε στην ζώνη των επιχειρήσεων», είπε.

Μια επιστολή με την οποία οι ΗΠΑ γνωστοποιούν την πρόθεσή τους να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ, δίνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters. Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι ξεκίνησε ήδη η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, ο συνασπισμός δυνάμεων των ΗΠΑ σκοπεύει να αποσυρθεί σε διάστημα ορισμένων εβδομάδων, συνέπεια της ψήφισης στο κοινοβούλιο της Βαγδάτης νόμου που ζητά από την ιρακινή κυβέρνηση την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, μετά την επιχείρηση που κατέληξε στη δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Στην επιστολή,(για τη γνησιότητα της οποίας υπήρχαν αμφιβολίες) την οποία υπογράφει ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Στρατηγός Γούλιαμ Σίλι, αναφέρεται ρητά πως ο συνασπισμός θα μετακινήσει τις δυνάμεις του «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην χώρα από το 2003, όταν εισέβαλαν και κατέλαβαν το Ιράκ νικώντας τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος Σ.Χουσεΐν.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications