Μηταράκης για πλωτό φράχτη: Μηνύμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι

Η φύλαξη των συνόρων απαιτεί πολλές ενέργειες δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και υποστήριξε ότι «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων».

Όπως αναφέρεται στο protothema.gr , o υπουργός δήλωσε επίσης: «Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί» και είναι ένα «θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια».

Εκτός από τον πλωτό φράχτη στα μέτρα προστασίας των συνόρων περιλαμβάνεται όπως είπε και «ο πολύς κόσμος στο Λιμενικό και η “ηλεκτρονική” κουρτίνα για να παρακολουθούμε τους διαύλους».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κρίση και προσπαθούμε… εμείς κινούμαστε με την υποχρέωση ότι είναι διαχειρίσιμο για να μειώσουμε τις ροές και να ελαφρύνουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για την σύσταση αρχείου για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και αρχείου πρόσωπων που σχετίζονται με τις ΜΚΟ ενώ θα υπάρξει και εθνικός συντονιστής για το θέμα αυτό. «Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Σχετικά με τις αφίξεις μεταναστών στη χώρα ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι συνολικά το 2019 μπήκαν στην Ελλάδα 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 42.000 το 2018 «με περίπου 45.000 να είναι οι αφίξεις το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους».

«Χρειαζόματε τη βοήθεια της ΕΕ για να ανοίξουν πολλοί περισσότεροι δρόμοι επιστροφής παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδας στις χώρες προέλευσης όχι μέσω Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η υπηρεσία ασυλου έχει καταφέρει μέσα στο 2020 να ανταποκριθεί στους νέους χρόνους των διαδικασιών» προσθέτοντας ότι από τη Δευτέρα «έχω ζητήσει να δημιουργηθούν 5 γραφεία εκτός των δομών».

«Έχουμε δώσει έμφαση στις επιστροφές, πάμε καλύτερα τον Ιανουάριο από τον Ιανουαρίο του 2019. Έχουμε ήδη επιστρέψει συνολικά 4 βάρκες που έχουν πάει πίσω στην Τουρκία» είπε ακόμη υπογραμμίζοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε λογική επιστροφών και λογική αρνητικών αποφάσεων (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου)».

Έχουν αλλάξει οι κανόνες
«Οι κανόνες άλλαξαν, δεν είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας χάσει τα χρήματα του» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Σημείωσε, τέλος, ότι παραμένει ο στόχος για την κατασκευή των νέων κλειστών κέντρων στα νησιά μέχρι το καλοκαίρι του 2020

Post A Comment:

1 comment

Ο άνθρωπος, είναι επικίνδυνος και παντελώς .....βάλτε ότι μπινελίκι υπάρχει. Οι Χιώτες που τον ψηφίζουν, τι έχουν μέσα στο κεφάλι, κουρκούτι;

Έγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications

-->