Πως «φαγώθηκε» το κοινωνικό μέρισμα

Άλλη μιά απόδειξη ότι στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης ήταν το κόψιμο του κοινωνικού μερίσματος το 2019 για όλους, είναι και η καταβολή του, τουλάχιστον, για την μεγάλη πλειονότητα των 250.000 δικαιούχων, κατόπιν εορτής Χριστουγέννων!

Για πρώτη φορά από το 2016, οπότε ξεκίνησε η διανομή κοινωνικού μερίσματος, οι δικαιούχοι φέτος θα το λάβουν στα τέλη του έτους και όχι αρκετές μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όπως συνέβαινε. Αυτό σημαίνει ότι ουδεμία προετοιμασία υπήρχε και οι αρμόδιες υπηρεσίες τρέχουν να προλάβουν!

Σύμφωνα με τελευταίες διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων το ποσό των 700 ευρώ του κοινωνικού μερίσματος, ενώ γίνεται προσπάθεια η καταβολή του να ξεκινήσει και πριν από τα Χριστούγεννα.

Η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου με στόχο να κλείσει στις 26 του μήνα προκειμένου να πιστωθούν στη συνέχεια οι λογαριασμοί των δικαιούχων με το μέρισμα πριν την 31η Δεκεμβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η καταβολή του μερίσματος να ξεκινήσει ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.

Πως φτάσαμε από το καθόλου μέρισμα στον ...ολίγον
Αλλά ας δούμε πως φτάσαμε από το καθόλου κοινωνικό μέρισμα στο ...ολίγον: Η κυβέρνηση αρχικά σκόπευε να μην διαθέσει κοινωνικό μέρισμα σε καμιά κατηγορία πολιτών το 2019, βάζοντας στο «χρονοντούλαπο», το ...δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, η ΝΔ προεκλογικά εξέφραζε την κατηγορηματική αντίθεσή της στην άσκηση επιδοματικής πολιτικής και την προτίμησή της στην προώθηση φοροελαφρύνσεων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας - είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη - απέκλεισε την καταβολή κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο του 2019, ξεκαθαρίζοντας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «ό,τι ήταν να δοθεί, δόθηκε τον Μάιο από τον κ. Τσίπρα». Μόνο, που το κοινωνικό μέρισμα δεν αφορούσε μόνο τους συνταξιούχους, είχε ευρύτερη διάσταση, καταβαλλόμενο γενικά σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Παράλληλα, εκείνο το διάστημα υπήρχαν διαρροές στο τύπο για τη διάθεση του οποίου υπερπλεονάσματος προκύψει, σε εφάπαξ παροχές προς τις επιχειρήσεις στα τέλη του χρόνου, εν είδη μποναμά!

Ωστόσο, τα κυβερνητικά σχέδια άλλαξαν, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, που ακολούθησαν την ανάδειξη του θέματος από το «Σin». Μπροστά στον κίνδυνο του σημαντικού πολιτικού κόστους από το πλήρες κόψιμο του κοινωνικού μερίσματος, καθώς αποδείχθηκε ότι οι μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες το περίμεναν, το κυβερνητικό επιτελείο έκανε στροφή.

Έτσι, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, διακινήθηκαν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, για καταβολή κοινωνικού μερίσματος και μάλιστα σε ευρύ φάσμα αποδεκτών, όπως οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγής (ΚΕΑ), οι μακροχρόνια άνεργοι κλπ.

Τελικά, όμως, επειδή τα οικονομικά δεν έβγαιναν υπήρξε περικοπή των δικαιούχων και η ανακοίνωση της Πέμπτης για διάθεση 700 ευρώ σε 250.000 άτομα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018, 1.659.452 άτομα – βάσει των απολογιστικών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών - έλαβαν ποσά ύψους 200-1.200 ευρώ. Ίσα - ίσα για να τηρηθούν τα προσχήματα και να μην χρεωθεί η κυβέρνηση την κατάργηση μιάς κοινωνικής παροχής, που έγινε συνήθεια των οικονομικά αδύναμων.

Δημήτρης Κυριακόπουλος sofokleousin.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications