Λαβρόφ: H Ρωσία δεν θα αναπτύξει πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη εκτός αν το κάνουν οι ΗΠΑ

Η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ η πρώτη που θα εκτοξεύσει πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη μετά τη λήξη της συνθήκης INF, αλλά θα ανταποκριθεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν αυτό το βήμα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μήνυμα προς τις ΗΠΑ απέστειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή, η Μόσχα δεν θα εκτοξεύσει πυραύλους μέσου βεληνεκούς πρώτη στην Ευρώπη μετά τη λήξη της συνθήκης INF αλλά θα ανταποκριθεί εάν οι ΗΠΑ το κάνουν.

«Δεν θα είμαστε ποτέ οι πρώτοι που θα αναπτύξουμε αυτού του είδους εξοπλισμού σε οποιαδήποτε περιοχή εκτός εάν δεχτεί να φιλοξενήσει παρόμοια αμερικανικά όπλα. Αυτή η θέση μας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στη Ρώμη.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την άρνηση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει ένα μορατόριουμ που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη πυραύλων βραχείας και μεσαίας εμβέλειας στην Ευρώπη.

«Εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την κατασκευή και την ανάπτυξη τέτοιων όπλων στην Ευρώπη, θα απαντήσουμε αλλά δεν θα είμαστε οι πρώτοι. Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πυραύλους αυτής της κατηγορίας, αλλά έχουν ήδη δοκιμάσει έναν» πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε πρόταση στους ηγέτες αρκετών χωρών, μέλη του ΝΑΤΟ μεταξύ αυτών, να εισαγάγουν μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων βραχείας και μέσης εμβέλειας που απαγορεύονται από τη Συνθήκη INF στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications