Κοινωνικό μέρισμα 2019: Με TAXISnet και χωρίς αιτήσεις η εφάπαξ καταβολή

Τα σενάρια και πώς εμπλέκεται η ΑΑΔΕ στη διαδικασία

Να «αποφύγει» την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα μέσω της πλατφόρμας koinonikomerisma.gr σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για τη διανομή που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες.

Εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με πέρυσι θα έχει το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί σε 200.000 νοικοκυριά έως τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέρισμα, το οποίο θα κυμαίνεται από 500 έως και 1.000 ευρώ, θα δοθεί σε όσους σήμερα πληρούν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Στα σενάρια που διακινούνται φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η εμπλοκή της εφορίας στη διαδικασία, η οποία θα αναλάβει τον καθορισμό των δικαιούχων.

Η συμμετοχή της εφορίας προϋποθέτει την απαραίτητη διασταύρωση στοιχείων, όπως είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δεδομένα που θα προκύψουν από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ στις φορολογικές δηλώσεις όσων θα ωφελούνται από την επιδοματική ενίσχυση.

Έτσι οι πολίτες θα ενημερώνονται αυτομάτως από το TAXISnet για το ποσό που δικαιούνται.

Εφάπαξ φέτος το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι θα το πάρουν

Τονίζεται ότι το φετινό κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να ξεκινά από τα 500 και να «αγγίζει» τα 1.000 ευρώ και θα διανεμηθεί τις επόμενες μέρες σε περίπου 200.000 ωφελούμενους.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί, είναι οι κατηγορίες δικαιούχων που θα λάβουν το «μαζεμένο» μέρισμα, με τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να εστιάζουν πλέον ανοικτά στη διανομή σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι και νοικοκυριά με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

Η κυβέρνηση πάντως θα κληθεί να εξακριβώσει το αν θα ενταχθούν στη λίστα οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν στους 1,2 εκατ. δικαιούχους που έλαβαν το περυσινό κοινωνικό μέρισμα.

Στις ομάδες αυτές θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού
Αντίστροφη μέτρηση για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην ομιλία του κατά το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα πάρουν πριν από τα Χριστούγεννα έκτακτη ενίσχυση.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο πρωθυπουργός για το κοινωνικό μέρισμα 2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι δικαιούχοι είναι:

Οι μακροχρόνιοι άνεργοι
Οι πολύτεκνες οικογένειες
και οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.
«Με κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Τους πιο αδύναμους, από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Το τι τελικά θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατομμύρια ευρώ τότε οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες.
workenter.gr

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications