Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της

Προκαλεί και κλιμακώνει η Άγκυρα - «Διεθνές σκάνδαλο» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από τη χώρα μας - Τσαβούσογλου: Παράνομη η επικοινωνία της Ελλάδας με τον Χαφτάρ, υπάρχει πανικός - Οκτάι: Δεν θα κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε Κύπρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Την «σκυτάλη» των προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να πάρει ο... πρώτος διδάξας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της, προειδοποίησε, συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από τη χώρα μας.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ανέφερε ότι η Τουρκία θα αγοράσει και άλλο πλοίο-γεωτρύπανο, ενώ προσέθεσε ότι μπορεί να συνεχίσει τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και στα διεθνή ύδατα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι η Τουρκία και η Λιβύη μπορεί να πραγματοποιήσουν από κοινού έρευνες κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συμφωνία, την οποία υπέγραψαν.

«Οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τόνισε ότι η Τουρκία θα «θα μπορεί να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ».

«Αλλοι διεθνείς παράγοντες δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία, στη συμφωνία με τη Λιβύη» δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: Παράνομη η επικοινωνία της Ελλάδας με τον Χαφτάρ - Υπάρχει πανικός

Απτόητη, σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί την Αθήνα, υπερασπιζόμενη το... δίκαιο της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Νωρίτερα από τον Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Αφγανό ομόλογό του, στην Τουρκία, και σχολιάζοντας τις ελληνικές κινήσεις, είπε ότι «αυτά που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμα. Για παράδειγμα, το να συναντιέσαι με τον Χαφτάρ δεν είναι νόμιμο».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι συμφωνίες με τη Λιβύη συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. «Χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι, με το να στείλουμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, στις περιοχές όπου η "ΤΔΒΚ" έχει επίσης εκδώσει άδειες έξω από την υφαλοκρηπίδα μας» υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε σε σχεδόν... πανηγυρικό τόνο: «Δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση από την Τουρκία, οι ισορροπίες άλλαξαν, υπάρχει ένας ευρύτερος πανικός».

«Η μόνη νόμιμη κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Σαράτζ στην Τρίπολη. Αν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι μαζί τους, μπορεί κάλλιστα να πάει στην Τρίπολη» επέμεινε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οκτάι: Δεν θα κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στο Αιγαίο, δήλωσε προηγουμένως ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν την «ενεργητική στρατηγική» τους.

Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ θα συνεχίσουν να διεξάγουν δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τα εθνικά μας πλοία μέσα στο 2020 θα διεξάγουν άλλες πέντε γεωτρήσεις, θα συνεχίσουμε μια ενεργητική στρατηγική» ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος πρώτα στο Συριακό και την τρομοκρατία, είπε ότι «το άλλο παράδειγμα της αποφασιστικής εξωτερικής μας πολιτικής, είναι η μη υποχώρησή μας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου».

«Αυτή την αποφασιστικότητά μας την δείχνουμε όχι μόνο στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο των ερευνών» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο Αιγαίο δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση».

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι «με τη συμφωνία με την Λιβύη έχουμε ενώσει τις ακτές των δύο χωρών με μια γέφυρα φιλίας». «Η συμφωνία αυτή, που επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και υπογράφηκε από τον πρόεδρό μας, από χθες εγκρίθηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Ενότητας της Λιβύης» κατέληξε.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications