Ανατολική Μεσόγειος: Drone θα συνοδεύουν τα τουρκικά γεωτρύπανα

Η απόφαση για αεροπορική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών έρχεται λίγο μετά την απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Ε.Ε. σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση βάσης από τουρκικά drones που θα συνοδεύουν τα γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο.

Οπλισμένα και μη οπλισμένα drones θα αρχίσουν να επιχειρούν από το αεροδρόμιο στο Λευκόνικο από τις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren που επικαλείται το Reuters.

Ειδικοί από την Άγκυρα κατέληξαν ότι το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι το κατάλληλο, ενώ σύμφωνα με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις στο αεροδρόμιο.

«Η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και των συμφερόντων τους είναι πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε σύμφωνα με το Demiroren. Στήριξη Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο

Η πρωτοβουλία αυτή έγινε γνωστή περίπου μία ημέρα μετά το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών στο οποίο η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και εκφράζει τη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

«Το λεγόμενο μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών, αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Άμεση ήταν η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που σε ανακοίνωσή του στρέφεται κατά της Ε.Ε. και αναφέρει ότι δεν έχει εξουσία να καθορίζει θαλάσσιες δικαιοδοσίες και πώς δεν είναι διεθνές δικαστήριο.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications