Ο Αμερικανικός στρατός θωρακίζεται σε θάλασσα και στεριά με νέα αμφίβια οχήματα

Η κατασκευάστρια εταιρεία BAE Systems ανακοίνωσε ότι έχει λάβει σύμβαση ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων από το Αμερικανικό Ναυτιλιακό Σώμα για επιπλέον αμφίβια πολεμικά οχήματα (ACV).

Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες αναμένεται να παραλάβουν νέα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα, προς αντικατάσταση των παλαιών AAV7. Τα νέα οχήματα θα είναι δύο διαμορφώσεων, ένα τροχοφόρο και ένα ερπυστριοφόρο, διευρύνοντας το επιχειρησιακό πλάνο του στρατού των ΗΠΑ.

Τα υπό απόσυρση και αντικατάσταση AAV7, οχήματα 29 τόνων, μπορούν να μεταφέρουν 24 άτομα (πλήρωμα και πεζοναύτες), από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, σε μέγιστη απόσταση 30-35 χιλιομέτρων, στην εχθρική ακτή και από εκεί στην ενδοχώρα, ανάλογα με την επιχείρηση. Ωστόσο, τα AAV7 διαθέτουν ελαφρά θωράκιση, για τα σημερινά δεδομένα και παρά τις βελτιώσεις. Το πρόβλημα είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1990 και υπήρχε το πρόγραμμα EFV (Expeditionary Fighting Vehicle) αντικατάστασης των AAV7, το οποίο όμως ακυρώθηκε το 2012, λόγω κόστους και επιδόσεων.

Τα πρώτα νέα οχήματα (ACV : Amphibious Combat Vehicle), της BAE Systems, τα οποία αποτελούν τον αντικαταστάτη των AAV7, αναμένεται να παραδοθούν στους Αμερικανούς Πεζοναύτες το φθινόπωρο του 2019. Στην τροχοφόρα έκδοση ACV Increment 1.1 (8 x 8) τα οχήματα θα έχουν περιορισμένη ικανότητα πλεύσης και θα αφήνονται στην ακτή, μέσω αποβατικών σκαφών.

Τα ερπυστριοφόρα οχήματα ACV Increment 1.2 θα έχουν ικανότητα πλεύσης, απευθείας από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων στην ακτή. Αμφότερες οι εκδόσεις έχουν καλύτερη θωράκιση και ισχυρότερο οπλισμό από τα AAV7, ενώ μπορούν να συνεπιχειρούν στην ακτή με τα άρματα μάχης M-1A1 Abrams.

Τα οχήματα ACV Increment 1.2 θα μπορούν να μεταφέρουν 17 πεζοναύτες, από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, 20 χιλιόμετρα από την ακτή τα μέγιστο, με ταχύτητα όχι μικρότερης των 8 κόμβων (15 χιλιόμετρα την ώρα) και σε θάλασσες με κύμα ύψους 1 μέτρου.

Η έλευση των ACV επιτρέπει στους Πεζοναύτες και το Ναυτικό να αναπτύξουν νέες τακτικές χρήσης αμφίβιων οχημάτων και δόγμα αμφίβιων επιχειρήσεων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications