Μαλαισιανός καταζητούμενος έλαβε κυπριακή υπηκοότητα μετά από εισήγηση του Αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου

Μαλαισιανός επιχειρηματίας, ο οποίος καταζητείται για υπεξαίρεση χρημάτων, έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα τον Σεπτέμβριο του 2015, κατόπιν εισήγησης του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου.

Κρίση έχει ξεσπάσει στην Κύπρο, μετά τη γνωστοποίηση υπόθεσης πολιτογράφησης Μαλαισιανού καταζητούμενου, έπειτα από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Όλα ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη ότι ο Μαλαισιανός Τζο Λόου, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2015 έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα, καταζητείται για υποθέσεις υπεξαίρεσης εκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον «Alpha Κύπρου», η πολιτογράφηση του Μαλαισιανού αποτέλεσε γεγονός, κατόπιν… εισήγησης του προκαθήμενου της κυπριακής εκκλησίας, Χρυσόστομου.

«Ο επιχειρηματίας μάς είπε χτίζω επαύλεις στο χωράφι που αγόρασα από εσάς και αν έχετε την καλοσύνη να τις προωθήσετε. Μάλιστα μας έδωσε τρία ονόματα, δεν ήταν μόνο για αυτόν. Τώρα αν έδωσαν (σ.σ. κυπριακή υπηκοότητα) και στους τρεις δεν μπορώ να ξέρω» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στον «ΡΙΚ» το βράδυ της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαλαισιανός αγόρασε το 2015 εκκλησιαστική γη στην περιοχή της Αγίας Νάπας, επενδύοντας το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Χρυσόστομος εξήγησε, μάλιστα, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που είχε εισηγηθεί την εξέταση αιτήματος πολιτογράφησης χάρη στην προώθηση επενδύσεων.

«Για το καλό στην Κύπρο. Αν θα του έδιδαν ή όχι δεν μας έπεφτε λόγος. Δεν είμαστε η αρμόδια αρχή, εμείς παρακαλούμε, δεν διατάσσουμε. Ούτε και έχουμε εκτελεστική εξουσία. Γιατί δεν έχουμε πρόσβαση στην Αστυνομία για να τους πούμε να ελέγξουμε» τόνισε, χαρακτηριστικά.Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΡΙΚ», ο Μαλαισιανός έκανε δωρεά στην Εκκλησία της Κύπρου, συνολικού ύψους 300.000 ευρώ.

Το διαβατήριο του Τζο Λόου εκδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2015, παρά τις επισημάνσεις περί εκκρεμών κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος, απάτη και παραβίαση χρηματοπιστωτικών κανονισμών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε ότι «όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications