Μέχρι τα 1.500 ευρώ μπορεί να φτάσει φέτος το κοινωνικό μέρισμα

Πανηγυρική είναι η Έκθεση Αξιολόγησης, που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν την Τετάρτη, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνου Αθανασίου. Το υπερπλεόνασμα "κλειδώνει" μάλιστα το φετινό κοινωνικό μέρισμα σε συνολικό ποσό έως 400 εκατ. ευρώ!

"ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΩΣ 400 ΕΚ. ΕΥΡΩ
350 με 400 εκατ. ευρώ υπολογίζεται συγκεκριμένα ότι μπορούν να διατεθούν φέτος για έκτακτη ενίσχυση σε οικονομικά ασθενέστερους. Αν το μέρισμα διατεθεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τότε θα πρέπει να περιμένουν ως 1.500 ευρώ! Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
Το υπερπλέονασμα είναι τέτοιο, που επιτρέπει, μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών να εξοφλήσει χρέη 200 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά και να κρατήσει 100 με 150 εκατ. ευρώ ως "μαξιλάρι" ασφαλείας.

Θα δοθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο μπαίνει στην τελική ευθεία για τις οριστικές αποφάσεις, καθώς απομένουν τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

Ως προς το ύψος του ποσού που διατεθεί για το έκτακτο μέρισμα, αλλά και για τον τελικό κατάλογο των δικαιούχων, στο οικονομικό επιτελείο τηρούν σιγήν ιχθύος.

Ο βασικός σχεδιασμός θέλει το μέρισμα να δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες:

– Στους χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανώς σε αυτούς που παίρνουν μέχρι 600 ευρώ
– Σε ανέργους και χαμηλόμισθους
– Σε δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.
Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα
Από την 1η Νοεμβρίου του 2018 ισχύει ένας νέος κανονισμός για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, φέρνοντας πιο στοχευμένα κριτήρια για τους δικαιούχους. Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και καθορίζονται από την κινητή και ακίνητη περιουσία κάθε νοικοκυριού.

Συγκεκριμένα, βάσει της Κ.Υ.Α. Δ13/οικ./33475/1935/2018 ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Ακίνητη περιουσία
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία
Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν το εξής ποσό, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης:
– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 1.200 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, 1.800 ευρώ.
– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, 2.100 ευρώ.
– Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications