Επιστήμονες προειδοποιούν: Αν τα έντομα εξαφανιστούν, θα πεθάνουμε όλοι

Εάν δεν σταματήσουμε την εξαφάνιση των εντόμων και τη μείωση στους πληθυσμούς τους, θα προκληθούν καταστροφικές συνέπειες σε όλες της μορφές ζωής στη Γη, προειδοποιούν τα συμπεράσματα έρευνας.

Συγκεκριμένα, τα ¾ όλων των σοδειών στον πλανήτη γονιμοποιούνται από έντομα και εάν αυτά εξαφανιστούν, δεν θα μπορούσαμε να τραφούμε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, που επικεντρώνεται κυρίως στην κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία, το 41% των ειδών των εντόμων απειλούνται με εξαφάνιση.

33 είδη μέλισσας και σφήκας έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1850, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο αριθμός των πεταλούδων έχει μειωθεί κατά 77%.

«Αυτή η απαρατήρητη “αποκάλυψη” θα έπρεπε να έχει σημάνει ήδη συναγερμό. Έχουμε βάλει σε κίνδυνο μία από τις θεμελιώδεις λίθους της ζωής», ανέφερε ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Wildlife Trust, Γκάρι Μάντλ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στα ζώα, ενώ τα «έντομα είναι πολύ πιο σημαντικά για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων», με τη μείωση στους πληθυσμούς τους να έχουν πιθανές καταστροφικές συνέπειες σε όλες τις μορφές ζωής.

«Με ενοχλεί ν’ ακούω ανθρώπους να λένε πως χρειαζόμαστε πιο μακροχρόνιες μελέτες για να είμαστε σίγουροι. Αυτό θα ήταν καταπληκτικό, αλλά δε μπορούμε να περιμένουμε ακόμη 25 χρόνια, πριν να κάνουμε οτιδήποτε, γιατί θα είναι πολύ αργά. Τα έντομα και τα άλλα υμενόπτερα μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα, εάν σταματήσουμε να τα δολοφονούμε κι επαναφέρουμε τα φυσικά τους περιβάλλοντα, που χρειάζονται για να ευημερήσουν», τονίζει ο καθηγητής, Ντέβιντ Γκούλσον, επικεφαλής της έρευνας.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications