Αντικαπνιστικός νόμος: Μεγάλα πρόστιμα για όσους καπνίζουν σε ταξί, Μ.Μ.Μ, αεροδρόμια & λιμάνια

Δείτε το ύψος των προστίμων που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος.Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει και για τους οδηγούς κάθε οχήματος.

Συγκεκριμένα, οδηγοί ταξί, λεωφορείων, αλλά και ΙΧ δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα εάν δεν εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε ορίζει βαριά πρόστιμα που αγγίζουν ακόμη και 3.000 ευρώ, ενώ προβλέπει αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για έναν μήνα στους θεριακλίδες οδηγούς ταξί.

Βασικό στοιχείο της εγκυκλίου, πέρα από τη διασφάλιση και προάσπιση της δημόσιας υγείας, αποτελεί η εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του εν λόγω θεσμικού πλαισίου κατά προτεραιότητα, στους εξής χώρους:

1. Σε όλα τα κτίρια, όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).

2. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία-Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.

3. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια. 4. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
5. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών έκδηλος
εων.
6. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης και σε:
α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας,
β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,
δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,

στ) στα παντός είδους κυλικεία,
ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,
η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου
Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

– Όσοι καπνίζουν σε δημόσιους χώρους θα πληρώσουν πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ.
– Στους ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ.
– Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους θα επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.
– Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώσει όποιος καπνίζει στο αυτοκίνητο όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, ενώ διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση για Ι.Χ. αυτοκίνητα, παντός τύπου μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων με μετρητή και αγοραίων (ταξί) στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, προβλέπεται:

-Πρόστιμο 1.500 ευρώ για τον καπνιστή επιβαίνοντα ή οδηγό Ι.Χ. ανά παράβαση.
-Πρόστιμο 3.000 ευρώ για τον καπνιστή οδηγό οχήματος δημόσιας χρήσης (π.χ. ταξί) και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης του καπνιστή οδηγού ή του οδηγού του οχήματος όπου διαπιστώθηκε η παράβαση του συνεπιβάτη για διάστημα ενός μηνός. Η αφαίρεση άδειας οδήγησης για το ανωτέρω χρονικό διάστημα ισχύει ανά διαπιστωθείσα παράβαση.

Το κάπνισμα σε λιμάνια, αεροδρόμια και αστικές συγκοινωνίες προβλέπει χρηματικό πρόστιμο
Ειδικότερα ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμανιών, αλλά και τα αεροδρόμια εκτός των χώρων καπνιστών τα πρόστιμα ορίζονται ως εξής:

-Πρόστιμο 100 ευρώ για τον καπνιστή ανά παράβαση.
-Πρόστιμο 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης ανά παράβαση.
Ως παραβάσεις του υπευθύνου διαχείρισης ορίζονται:
-Η ανοχή ή η μη επέμβαση του υπευθύνου.
-Η έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης άλλων μέτρων αποτροπής (π.χ. απομάκρυνση σταχτοδοχείου).
-Η απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης και η μη πραγματοποίηση συστάσεων.
-Η παράλειψη κλήσης των αρμόδιων οργάνων ελέγχου.
-Η έλλειψη συνεργασίας με τα όργανα ελέγχου.
Σημειώνεται ότι το πρόστιμο κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 10.000 ευρώ για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο σε κλειστούς χώρους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ για τον καπνιστή, που προβλεπόταν στο νόμο του 2010, αυξάνεται σε 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ανεξαρτήτως έκτασης, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, στους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications