Αλβανός δημοσιογράφος: Αναπτύξαμε άγριο καπιταλισμό, κτίρια καταστράφηκαν λόγω της άναρχης δόμησης

Το Sputnik μίλησε με τον γνωστό Αλβανό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Φατός Λουμπόνια, αναφορικά με τον σεισμό στην Αλβανία. Ποια είναι η εκτίμησή του για όσα συνέβησαν πριν από λίγες ώρες στη γειτονική χώρα.

Νεκροί, τραυματίες, δεκάδες εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια είναι ο απολογισμός του φονικού σεισμού των 6, 4 ρίχτερ, που χτύπησε την Αλβανία τα ξημερώματα.

Το πρόβλημα της αυθαίρετης και άναρχης δόμησης στη γειτονική χώρα καθιστά υπεύθυνο, για τις καταστροφές από τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα, ο Αλβανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Φατός Λουμπόνια.

«Πολλά κτίρια στο Δυρράχιο καταστράφηκαν. Οι εικόνες είναι σοκαριστικές», αναφέρει ο δημοσιογράφος μιλώντας στο Sputnik.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες, απαντά ότι αυτές ανήκουν στην Πολιτεία, διαχρονικά:

«Έχουμε αναπτύξει αυτόν τον άγριο καπιταλισμό, χωρίς έλεγχο από το κράτος. Πολλά κτίρια χτίστηκαν χωρίς έλεγχο από τους αρμόδιους. Χτίστηκαν από ανθρώπους, που προέταξαν τους δικούς τους σκοπούς και μέσω διαφθοράς και ειδικά στο Δυρράχιο, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ζημιά. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια που υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν καταστράφηκαν τελείως. Αυτό θα το δούμε αναλυτικά και αργότερα, καθότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία έρευνα. Πολλά κτίρια χτίστηκαν αυθαίρετα, χωρίς άδειες δόμησης και τις κατάλληλες προδιαγραφές. Απλά, έμπαιναν σε οικόπεδα και έχτιζαν. Αυτό ισχύει, τόσο για ξενοδοχεία, όσο και για σπίτια. Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετά παλιά κτίρια, από την εποχή του Χότζα, για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχει κάποια μέριμνα».

Ερωτηθείς για το αν οι αρμόδιες υπηρεσίες λειτουργούν σωστά, απαντά: «Δε νομίζω. Υπάρχει θέμα με την αστική κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να επέμβουν για να σβήσουν τη φωτιά, καθότι υπάρχουν πολλά τετράγωνα άναρχης δόμησης».

Νωρίτερα, μιλώντας στο Sputnik, η Ευγενία Κόττα, μέλος του προεδρείου της ομογενειακής οργάνωσης Ομόνοια που μένει στα Τίρανα, επισήμανε ότι ο σεισμός τους έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο. «Δεν ήταν προετοιμασμένη η Αλβανία σαν κράτος για έναν τέτοιο σεισμό, λέγοντας ότι πολλές ζωές χάθηκαν χωρίς λόγο. Είναι πρόβλημα του κρατικού μηχανισμού», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications