Έρευνα: Μεγάλος αστεροειδής μπορεί να χτυπήσει την Γη σε 65 χρόνια

Ο αστεροειδής αναμένεται να περάσει πολύ κοντά στη Γη το 2084, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα ότι οι βαρυτικές παρεμβολές από άλλους πλανήτες θα μπορούσαν να τον στείλουν απευθείας στην ατμόσφαιρά μας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρόσθεσε έναν νέο αστεροειδή στον λεγόμενο κατάλογο υψηλής επικινδυνότητας - ο οποίος περιλαμβάνει ουράνια σώματα που ενδεχομένως να απειλήσουν τον πλανήτη μας - σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να προσκρούσει στην Γη τα επόμενα 65 χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα Daily Mail την Τετάρτη.

Η Λίστα Κινδύνων περιλαμβάνει οποιοδήποτε διαστημικό αντικείμενο που έχει μεγαλύτερη από μηδενική πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη και ο εν λόγω αστεροειδής - 2019 SU3 – είναι το τέταρτο μεγαλύτερο αντικείμενο της λίστας, με διάμετρο 46 πόδια, ακόμα μικρότερο από τον μετεωρίτη που χτύπησε το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας το 2013.

Σύμφωνα με την ESA, ο αστεροειδής έχει 1 προς 152 πιθανότητες να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, κάτι που οι αστρονόμοι προβλέπουν ότι μπορεί να συμβεί γύρω στον Σεπτέμβριο του 2084. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μέγεθός του δεν είναι αρκετά μεγάλο για να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.

Η ESA προβλέπει ότι ο αστεροειδής θα περάσει από τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου 73.435 μιλίων, εντός τροχιάς της Σελήνης (239.000 μίλια). Επομένως, ακόμη και η παραμικρή βαρυτική έλξη από άλλους πλανήτες θα μπορούσε να τον στείλει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα της Γης.

Εξαιτίας αυτού, ο αστεροειδής βρισκόταν στον κατάλογο με τα ουράνια σώματα που εμφανίζουν την μεγαλύτερη επικινδυνότητα του ESA, επιτρέποντας στους ειδικούς να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του, αναφέρει η έκθεση της Mail.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications