Συρία: Προ των πυλών η τουρκική εισβολή - Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί θέσεων των Κούρδων

Ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει να βομβαρδίζει θέσεις των Κούρδων στα βόρεια της Συρίας, σημειώνουν τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε πως ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Η Daily Sabah αναφέρει πως βομβαρδίζονται περιοχές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) στην πόλη Μαλικίγια, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν, επίσης, αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Χθες, Δευτέρα (07/10), το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, όπως μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σημείωσε πως δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια.

ΗΠΑ: Δεν αποσύρουμε πλήρως τα στρατεύματά μας
Παράλληλα, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε διευκρίνιση σχετικά με την έναρξη της απόσυρσης των στρατευμάτων τους από τη Συρία. Ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, σημείωσε πως δεν αποσύρονται πλήρως τα στρατεύματα και σημείωσε ότι περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ήταν «κακή ιδέα» να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων και ότι σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης ή την αναζωπύρωση της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η αναδίπλωση που αποφάσισε ο Τραμπ δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για να σφαγιαστούν οι Κούρδοι και επανέλαβε την προειδοποίηση του πλανητάρχη ότι η Ουάσινγκτον θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία».Η Άγκυρα, τουλάχιστον «μέχρι τώρα», δεν έχει αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας όπως αναμένεται, πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις Τραμπ
Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να τηρεί αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία. Χθες προειδοποίησε την Άγκυρα να μην προβεί σε κινήσεις που ο ίδιος θα θεωρήσει πως ξεπερνούν τα όρια.

«Θα καταστρέψω ολοκληρωτικά την οικονομία της Τουρκίας (το έχω ξανακάνει)», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι ο Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν «αν χτυπηθεί οποιοσδήποτε από τους ανθρώπους μας, [θα υπάρξουν] μεγάλα προβλήματα», σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρεπουμπλικάνο.«Είπα στην Τουρκία εάν κάνει οτιδήποτε πέραν αυτού που θεωρούμε ανθρωπιστικό (...) θα υποστεί τον αποδεκατισμό της οικονομίας της».

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications