Πούτιν: Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει νέος ψυχρός πόλεμος - Η Ρωσία δεν θα οδηγηθεί σε κούρσα εξοπλισμών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ιράν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους, προσπαθώντας να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Την εκτίμηση πως, εφόσον οι ΗΠΑ, το Ιράν και το Ισραήλ επιδιώξουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, θα είναι εφικτές νέες συνομιλίες με τη μορφή «5+1» (που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας) εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την επίθεση στο ιρανικό δεξαμενόπλοιοΚατά τη διάρκεια συνέντευξης σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία αγνοεί ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση της 9ης Οκτωβρίου στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο Sabiti.

«Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιος είναι πίσω από τις επιθέσεις» είπε και τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το συμβάν.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ριάντ στην διερεύνηση της επίθεσης στη Saudi Aramco
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι στις συνομιλίες με τον Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν δεσμεύτηκε ότι η Μόσχα θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια απαιτείται για να ερευνηθούν σωστά οι επιθέσεις εναντίον των Σαουδαραβικών διυλιστηρίων στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Εμείς και εγώ προσωπικά είμαστε σε επαφή με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα, και συζητήσαμε μαζί αυτό το συμβάν.
Του είπα ότι νομίζω πως είναι απαραίτητο να βρούμε αποδεικτικά στοιχεία, να βρούμε τον ένοχο και την απόδειξη ότι κάποιος είναι πίσω από αυτή τη δράση και, γενικά, συμφώνησε μαζί μου», είπε ο κ. Πούτιν.

Προειδοποίησε επίσης να μην υπάρξουν πρόωρα συμπεράσματα σχετικά με τους δράστες και ζήτησε να υπάρξει υπομονή για τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας.
Ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι είναι απίθανο οι ενορχηστρωτές της επίθεσης να επιδιώκουν την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς ποτέ δεν θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο μέσω αυτής της μεθόδου.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του οι διακυμάνσεις των τιμών δεν ήταν τόσο σημαντικές.

Δεν μπορώ να κατηγορώ τον Τραμπ για μη ομαλοποίησης των διμερών δεσμών με τις ΗΠΑ
Ο κ. Πούτιν σχολίασε επίσης την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, λέγοντας ότι κατανοεί γιατί στερούνται βελτίωσης παρά την προεκλογική υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ. «Δυστυχώς ο κ. Τραμπ δεν έχει εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση, αλλά δεν τον κατηγορούμε γι 'αυτό, γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει στην εγχώρια πολιτική ζωή στις ΗΠΑ.
Η εσωτερική πολιτική ατζέντα στις ΗΠΑ εμποδίζει τον πρόεδρο να κάνει βήματα για να βελτιωθούν οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ», είπε ο κ. Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει νέος ψυχρός πόλεμος στις σχέσεις με τα δυτικά κράτη, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη και αν συμβεί, η Ρωσία δεν θα οδηγηθεί σε μια άλλη δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών.
Επεσήμανε ότι αυτό κατέστη δυνατό λόγω της εστίασης των ρωσικών στρατευμάτων στην ανάπτυξη τεχνολογίας και όπλων που δεν έχει στη διάθεσή της καμία άλλη χώρα αυτή τη στιγμή.
Σημείωσε επίσης ότι παρά τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ, η συμμαχία δεν κατόρθωσε να εξουδετερώσει την πυρηνική δυναμική της Ρωσίας, εν μέρει λόγω της προόδου της χώρας στις στρατιωτικές τεχνολογίες.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications