Μια πολύ σπάνια περίπτωση τύφλωσης λόγω έλλειψης βιταμινών καταγράφεται στη Βρετανία. Ένα 19χρονο αγόρι από το Μπρίστολ έτρωγε φαγητό μόνο fast food τηγανίτες πατάτες και τσιπ Pringles, μερικές φορές έτρωγε λευκό ψωμί και σάντουιτς με λουκάνικα.

Από την ηλικία των 14 ετών, η όραση άρχισε να μειώνεται σταθερά λόγω έλλειψης βιταμίνης Β12, βιταμίνης D στο αίμα. Δεν έτρωγε καθόλου φρούτα και λαχανικά και ως αποτέλεσμα αυτού οδήγησε τον οργανισμό του σε ανεπανόρθωτη βλάβη στα οπτικά νεύρα .

Οι γιατροί διέγνωσαν οπτική νευροπάθεια τροφής - αυτή η ασθένεια βλάπτει τα οπτικά νεύρα, πολλοί γιατροί την ονομάζουν τώρα μια από τις πιο μυστηριώδες και ύπουλες ασθένειες. Δεν γίνεται αισθητή για μεγάλο χρονικό διάστημα, κρύβεται κάτω από συμπτώματα άλλων ασθενειών και όταν πια δώσει το πλήγμα, είναι συνήθως πολύ αργά.

Μια μέρα ξαφνικά σταματάς να βλέπεις τα γράμματα σε ένα βιβλίο ή μια φωτογραφία, σε μια τηλεόραση το οπτικό νεύρο δεν λειτουργεί σωστά. Και χωρίς θεραπεία σε πρώιμο στάδιο, η ασθένεια αυτή συχνά οδηγεί σε πλήρη τύφλωση.

Η οπτική νευροπάθεια μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως πρήξιμο στο κεφάλι ή άλλες ασθένειες των ματιών.

Μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή, σε γλαύκωμα, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε αυξημένη πίεση στο κρανίο, σε αγγειοπάθειες, σε άμεσο τραυματισμό στο κρανίο, σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, σε έλλειψη βιταμίνης Β12, σε τοξικότητα των φαρμάκων, του αλκοόλ, του καπνού και σε όγκους στον εγκέφαλο ή στις μήνιγγες.

Συμπτώματα
Στις περιπτώσεις ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας η νόσος ξεκινά με μερική απώλεια όρασης. Στην οπτική νευροπάθεια παρατηρείται οπτική ατροφία, δηλαδή καταστροφή των νευρικών κυττάρων. Συνήθως εμφανίζεται στο ένα μάτι.

Και η οπτική νευροπάθεια που οφείλεται στην τροφή είναι μία από τις πιο σπάνιες. Σπάνια οι άνθρωποι τρώνε μονο μερικά είδη τροφίμων, εξαιρώντας εντελώς τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επιστροφή στον τύπο από το Μπρίστολ. Παρά το γεγονός οτι έτρωγε fast food φαγητό, είχε κανονικό ύψος και βάρος και πιθανότατα πίστευε ότι αυτή η επιλεκτικότητα στην τροφή του δεν τον βλάψει.

Αλλά τώρα είναι σχεδόν τυφλός. Σύμφωνα με τον Δρ Denise Atan, αυτή ήταν η σοβαρότερη περίπτωση της επίκτητης τύφλωσης που είδε πότε. "Η οικογένειά του προσπάθησε να καταπολεμήσει το πάθος του για τηγανητές πατάτες και τα τσιπς, με άλλα φαγητά αλλά δεν έτρωγε, προσπάθησαν να του δώσουν φρούτα και λαχανικά, αλλά δεν τα έτρωγε, τώρα είναι επίσημα σχεδόν τυφλός και μπορεί μόνο να διακρίνει τα γράμματα στην επάνω γραμμή στην οφθαλμική αφίσα (τα μεγαλύτερα γράμματα)".

Και στο κέντρο κάθε ματιού έχει ένα "νεκρό κέντρο", με το οποίο δεν βλέπει τίποτα. Διατήρησε μόνο την περιφερειακή όραση, έτσι ώστε να μπορεί να δει, αλλά η βλάβη στο οπτικό νεύρο είναι μη αναστρέψιμη.Ταυτόχρονα, ο τύπος συνεχίζει να τρώει πατάτες και σάντουιτς, αλλά τουλάχιστον κατάφεραν να τον πείσουν να πάρει πρόσθετες βιταμίνες."

"Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν το παιδί σας είναι εθισμένο σε αυτά τα τρόφιμα και δεν τρώει τίποτα άλλο, δεν θα επηρεάσει μόνο την καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, αλλά και να προκαλέσει βλάβη στην όρασή του", καταλήγει ο Dr. Atan.

©AETOS NEWS
Follow Share:

Post A Comment: 0

Blog

Disqus

O ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie,για να διασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία,με τη χρήση αυτού του ιστότοπου αποδέχεστε τη χρήση των cookie.Περισσότερα

_ Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Notifications