Σνόουντεν: Αν είναι να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου στη φυλακή, ας έχω τουλάχιστον μια δίκαιη δίκη

«Αν πρόκειται να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή, το βασικό στο οποίο πρέπει να να συμφωνήσουμε είναι ότι τουλάχιστον θα έχω μια δίκαιη δίκη», είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Μια «δίκαιη δίκη» στις ΗΠΑ θέλει ο Έντουαρντ Σνόουντεν που διέρρευσε απόρρητα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ σχετικά με προγράμματα παρακολούθησης που διεξάγονταν από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο ίδιος πρόσφατα αποκάλυψε πως θα ήθελε να επιστρέψει στις ΗΠΑ, αλλά μόνο εάν η αμερικανική κυβέρνηση μπορούσε να τού εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη.

«Θα ήθελα να επιστρέψω στις ΗΠΑ, αυτός είναι ο απώτερος στόχος. Αλλά αν πρόκειται να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή, το βασικό στο οποίο πρέπει να να συμφωνήσουμε είναι ότι τουλάχιστον θα έχω μια δίκαιη δίκη», είπε συγκεκριμένα στο CBS.

«Και αυτό είναι το μόνο πράγμα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εγγυηθεί, επειδή δεν θα παράσχει πρόσβαση σε αυτό που ονομάζεται υπεράσπιση δημόσιου συμφέροντος».

Παράλληλα, παρατήρησε ότι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν θέλουν ο δικαστής να μπορεί να εξετάσει τα κίνητρα. Γιατί έκανα ό,τι έκανα».

«Τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ; Μας ωφέλησε ή μας έβλαψε; Δεν θέλουν ο δικαστής να το εξετάζει αυτό καθόλου. Θέλουν ο δικαστής να εξετάζει εάν αυτές οι πράξεις ήταν νόμιμες ή παράνομες», είπε ακόμη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Σνόουντεν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να τού χορηγήσει άσυλο, σημειώνοντας ότι είχε υποβάλει σχετικό αίτημα το 2013, όταν ήταν πρόεδρος το Φρανσουά Ολάντ.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications